Bidrag för unga - startstödet

Hej! Jag heter Karolina och jag fick chans att köpa ett trädgård!
Jag undrar om ni kan hjälpa mig och bestämma rätt. I detta trädgård odlar vi framför allt jordgubbar, grönkål, tomat, gurka och massa andra grönsaker och blommor - allt ekologiskt.
Men jag är bara 23 år gammal och då behöver jag ta ett ganska stort lån, och då undrar jag om jag kan få hjälp av er för att starta ny säsong. Det står att stödet betalas ut i december - i år är det för sent för att söka misstänker jag.
Så min frågan är: Hur skulle ni rekommendera? Om jag köper företaget i januari 2021 då är det för sent för att få stöd till mars -då när man börjar säsong, och då har jag inga pengar för att starta säsong.
alternativet är då att jag ska ta ännu större lån.
Om ni har några goda råd..
mvh. Karolina
Karolina Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Karolina!

  Tack för din fråga.

  Vad roligt att du vill satsa på odling. Det finns ett startstöd för unga, under 40 år. Det är länsstyrelsen som handlägger detta stöd och kan svara på hur det ser ut för dig och dina möjligheter att få detta stöd. Startstödet är ett fast belopp på 250 000 kr och betalas ut i två omgångar. Här kan du läsa mer om villkoren för startstödet för unga.

  Stödet som du beskriver är ett annat stöd för unga. Det stödet söker du i början av året i SAM-internet och de utbetalningarna sker i slutet av året. För att få detta stöd måste du bedriva jordbruk på minst 4 ha och söka gårdsstöd och förgröningsstöd. Det är länsstyrelsen som handlägger även detta stöd. Här kan du läsa mer om stödet till unga jordbrukare. Detta stöd är det försent att söka för stödår 2020.

  Lycka till!
  Sara Kundtjänst

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.