Betesdjur

Hej. Om jag ska ha mina betesdjur på grannens mark och grannen har egna djur, behöver jag ha ett eget SE nummer på den delen av grannens mark som jag ska beta då? Den delen jag ska ha är helt avskild (olika gamla fastigheter) från den delen grannen själv ska ha.
Räcker det med att jag skriver i stalljournalen att mina djur är på grannens tillfälligt ute? Måste i så fall grannen skriva i sin journal att mina djur är tillfälligt inne? Om jag låter mina djur gå mellan grannens och mitt fritt (det ligger precis in till varandra) hur ska jag då skriva upp det?
Markus Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Markus!

  Tack för din fråga.
  Det går att anmäla djurhållning och få ett nytt produktionsplatsnummer på den platsen som du ska hålla dina djur på. Det är olika regler för journalföring beroende på vad det är för djurslag och om du eller grannen kommer stå som djurhållare på platsen.

  Här kan du läsa vad som gäller för beten och nötkreatur.
  Här kan du läsa vad som gäller för beten och får och getter.

  Om platserna ligger mindre än 500 m från varandra så kan betet gå under ditt vanliga produktionsplatsnummer såvida det inte går andra klövbärande djur emellan och då behöver du alltså inte journalföra eller rapportera något.
  Maria Kundtjänst
 • Tack för svar. Det gäller nötkreatur.
  Med andra ord behöver jag anmäla djurhållning på den delen av grannens fastighet som jag ska ha djuren på och få ett eget SE nr där, fattar  jag rätt?
  Men hur ska jag sen rapportera? Måste jag föra journal varje gång jag flyttar dit mina djur alternativt tar dom därifrån? Om jag låter dom gå fritt mellan mitt och det nya SE numret, hur journalför jag det?

  / Markus
  Markus
 • Hej Markus!

  Du behöver inte anmäla djurhållning, du kan istället notera i stalljournalen och rapportera Tillfälligt ute på grannens SE-nummer i CDB. Grannen journalför bara. När djuren kommer tillbaka till dig rapporterar du Åter från tillfälligt ute till CDB och journalför.

  Om ett bete ligger inom 500 meter från ditt eget SE-nummer så behöver du inte skaffa något nytt SE-nummer. Men som jag förstått det så tillhör marken grannens fastighet och då hör den till hans SE-nummer.

  Om du ska ha ett eget SE-nummer på mark som ligger inom grannens fastighet, då måste du ansöka om dispens. Om du i så fall får dispens att ha ett eget SE-nummer på grannens mark då behöver du endast journalföra förflyttningarna.
  Lena Kundtjänst

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.