Beställa/ importera zebraskinn?

Hej!
Jag undrar ifall man skulle beställa ett färdigt och behandlat skinn från en icke hotad burchell’s zebra från specifikt sydafrika eller om man själv köpt ett sådant skinn därifrån och tog med sig hem till sverige, finns det någon särskilt tillstånd eller regler som man måste tänka på?

Kommentarer

  • Hej Tim!

    För färdiga föremål finns inga smittskyddsmässiga restriktioner i form av t.ex. krav på veterinärt hälsointyg. Detsamma gäller för vissa jakttroféer och andra prepareringar som uppstoppade djur och olika slags montage. Produkter som kan räknas som färdiga föremål är t.ex. kläder. Notera att skinn måste vara fullständigt behandlat (t.ex. garvat, det räcker inte med att det enbart är torkat).

    Det ska när färdiga föremål följa med ett så kallat handelsdokument som i detta fall kan vara ett enkelt papper, där avsändare, mottagare, mängd, typ av produkt och datum för avsändandet ska anges.

    Ur ett cites-perspektiv så måste man vara säker på vilket typ av skinn det är. Det finns de arter av zebra som kräver ett tillstånd och arter där man inte behöver det. Det är viktigt att man säkerställer vilket typ av skinn det är. Om det är en icke hotad art som "Stäppsebra Equus quagga (äldre namn Equus burchelli)" behövs inte ett tillstånd, medan det görs för andra arter. Mer information om just zebraskinn finns här på vår webb, scrolla längst ner på sidan.


    Lena Kundtjänst

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.