Behandlingsutrymme för häst

Vad gäller för sjuk-/behandlingsbox för hästar som hålls på lösdrift? Finns det ett krav att den ska kunna värmas upp eller liknande? I L101 står 14 § Hästar som normalt inte hålls i egen box ska, vid behov av särskild vård, ha tillgång till box eller annat utrymme där hästen kan hållas lösgående i eget utrymme.

I tidigare föreskrift står det i 3 kap. 12 § står:
För utegångshästar och för hästar som under den kalla årstiden hålls i stallar med utomhusliknande klimat ska det även finnas behandlingsplatser som kan värmas upp eller på annat sätt vara anpassade så att hästarnas behov av termisk komfort tillgodoses.

Kommentarer

 • Hej Hanna!

  Det som står i nya L101 är som du skriver i kap. 3 14§ Hästar som normalt inte hålls i egen box ska, vid behov av särskild vård, ha tillgång till box eller annat utrymme där hästen kan hållas lösgående i eget utrymme.

  Det finns även ett krav i kap. 2 13§ Hästar ska hållas så att de utan svårighet kan upprätthålla sin värmebalans.

  Man ska alltså ha en box eller annat utrymme där hästen kan hållas skild från de andra hästarna. Hästen ska även utan problem kunna upprätthålla sin värmebalans. Utrymmet kan alltså behövas kunna värmas upp beroende på vilken typ av häst det rör sig om och även beroende på vad som är fel på hästen, exempelvis typ av sjukdom eller skada som kan påverka hästens förmåga att upprätthålla sin värmebalans.

  Svaret kommer från djurvälfärdsenheten.


  Sara Kundtjänst

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.