Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Bältdjur som husdjur?

Hej! som rubrik lyder, så undrar jag om det är tillåtet att ta in ett bältdjur till Sverige och ha det som ett sällskapsdjur?
mvh frank

Kommentarer

  • Hej Frank,

    Ur ett djurskyddsperspektiv finns inget förbud mot att hålla bältdjur som sällskapsdjur under förutsättning att de är födda i fångenskap. Enligt 1 kap. 6 § i Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd (SJVFS 2014:17) om villkor för hållande, uppfödning och försäljning m.m. av djur avsedda för sällskap och hobby ska de utöver vad som framgår av 1–5 kap. i ovan nämnda föreskrift, hållas i enlighet med de utrymmeskrav, inklusive inredning och annan miljöberikning, som anges i Statens jordbruksverks föreskrifter (SJVFS 2009:92) om djurhållning i djurparker m.m.

    När det gäller införseln av bältesdjur är det särskilda regler som gör att du behöver kontakta oss direkt på telefon 0771-223 223. När du gör det behöver du känna till vilken art av bältor som är aktuell. Vissa arter av bältor regleras av CITES (Priodontes maximus, Chaetophractus nationi, Cabassous centralis och Cabassous tatouay). Du kan läsa mer om CITES på www.jordbruksverket.se/CITES .
    Claes

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.