Till senaste kommentaren

Användning av H2O2, väteperoxid i odling av livsmedel (grönsaksskott).

Hej!

Jag använder ren "food grade" väteperoxid utspätt till 0,09% koncentration mot mögel i odling av mikrogrödor (solros- och andra grönsaksskott). Jag undrar därför om det finns någon risk att det följer med växten och skadar personen som konsumerar livsmedlet. Det är framför allt under groddfas som jag sprayar på väteperoxidlösningen. Skörd sker alltså flera dygn (mer än 48h) senare, och de delar man äter har i de flesta fall inte vuxit ut när jag sprayar. Men det kan vara bra att veta hur sent man kan använda H2O2 säkert oavsett. Kan jag använda det säkert t.ex. att spraya 24h före skörd vid uppkomst av lokalt mögel? Har hört att H2O2 bryts ner till O2 och H2O efter en viss tid, men vet ej hur länge. Dessutom använder man ju 3% H2O2 på huden, men vill ändå veta så jag inte utsätter någon för någon risk.

Mvh Olof
Olof Holmblad Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Olof!

  Tack för din fråga. Jag återkommer till dig när jag har ett svar.

  Sara Kundtjänst
 • Tack!
  Om man inte får använda H2O2, har ni tips om var jag kan hitta något att ersätta med. Har hittat följande ämnen som evt. kan vara aktuella:

  Åkerfräkenvatten
  Vinäger (försurar ju, så kanske inte ändå.)
  Lecitin
  Kitosanväteklorid (verkar lovande)
  Kaliumbikarbonat
  Svavel

  Olof Holmblad
 • Hej Olof! 

  Väteperoxid är inom EU registrerat som en allmänkemikalie som får användas i växtskyddssyfte. Om det kan ge några resthalter i skörd är en fråga för livsmedelsverket.


  Sara Kundtjänst
 • Tack för bra svar!

  Får jag även använda Etanol (ekologisk, livsmedelsgodkänd) som växtskyddsmedel vid frö-desinfektion, groddfas och växtfas. Är även det registrerar som allmänkemikalie. Det känns ju sponant ännu mindre otrevligt, även om H2O2 ska vara säkert.

  Mvh Olof
  Olof Holmblad
 • Hej Olof!

  Ursäkta att du har fått vänta på svar.

  Etanol är inte godkänt som vare sig allmänkemikalie som skulle få användas i växtskyddssyfte eller registrerat som ett växtskyddsmedel.
  Anna Kundtjänst

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.