Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Användning av färsk hästgödsel i odlingsbäddar

Vi har tänkt att undvika plöjning i vår lerjord och i stället bygga upp odlingsbäddar enligt en modell som används inom permakultur och täckodling. Min fråga är: får jag i dessa bäddar använda hästgödsel (m/halm) från ligghallen från föregående vintersäsong och även lägga lager med kasserat hösilage? Topplagret blir vanlig matjord.  

Platsen där dessa bäddar är tänkt placeras kommer det inom 3 år placeras ett växthus på, därför ser vi detta som ett led i jordförbättring.

Vår gård är i övrigt KRAV, men just denna ytan har vi inte stöd eller ngn produktion på i dagsläget. Det är till egen konsumption och övning (vi är rätt nya som månskensbönder).

Det finns inte vattenförande diken i närheten, inte heller avrinning till ngn brunn.

Guri Törnstrand Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Guri!

  Det är kommunen som har tillsyn på lantbruk så jag rekommenderar att du i första hand vänder dig till miljöförvaltningen på kommunen med din fråga.
  Maria Kundtjänst
 • Hej,

  Det var ett misstag av mig att jag inte skrev direkt att jag redan varit i kontakt med kommunen - men handläggaren jag pratade med där kunde inte svara och rekommenderade mig faktist att ta kontakt med er som ju är ägare till regelverket. Kommunens inspektörer säkrar efterlevnad av regelverk från JBV, så förklarar hon det. Hon kunde inte svara på om det var ok att använda hösilaget så heller.  

  Deras inställning gällande färskgödsel på mark är att man inte får använda marken som lagringsyta, vilket jag redan var medveten om och fick hjälp med i höstas. Detta blir ju inte lagring, utan jag ska sprida gödseln i odlingsbäddarna som del av flera lager.

  Jag hittade lite information i en gammal länk: http://www.vaxteko.nu/html/sll/slu/forsoksresul_fritidsodl/FFF04/FFF04C.HTM där det står att det är viktigt att gödseln får markkontakt för att unvika näringsläckage, och om vi nu har harvat och sedan myllar ned gödseln samt täcker med jord borde det räknas som goda åtgärder för att hindra näringsläckage.

  Jag har även kikat på en del kommuners information om spridning av gödsel (även om detta inte riktigt faller under det) samt information på www.greppa.nu, och på Eskilstunas egen hemsida står det:att man får sprida gödsel i växande gröda under denna tiden, så då måste jag dra slutsatsen att det är ok.
  Guri Törnstrand
 • Hej Guri!


  Tack för din fråga. Jag återkommer till dig när jag har ett svar.


  Roger Kundtjänst

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.