Till senaste kommentaren

Antal hästar i centrala hästdatabasen och antal hästanläggningar

Hur många hästar och hästanläggningar är registrerade idag och hur ser siffrorna ut per län?
Undrande Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej,

  Det finns idag 457 596 hästar i centrala hästdatabasen, varav 103 247 som är registrerade på någon anläggning.

  Antal registrerade hästanläggningar och antal hästar som planeras att hållas på anläggningarna för hela Sverige och per län finns i bifogad fil.


  Lasse Kundtjänst
 • Tack! Kan det finnas många döda hästar med i antalet hästar i centrala hästdatabasen?
  Undrande
 • Hej

  Ja, i dagsläget finns ca 58 000 st hästar i centrala hästdatabasen som är registrerade som avlidna.
  Anna Isaksson Kundtjänst
 • Hej!
  Jag förstår inte hur siffrorna ska tolkas, tacksam för hjälp. Är alla de 457 596 hästar som ni uppger som registrerade, nu levande? De ca 58 000 hästar som har registrerats som avlidna, ska dessa dras ifrån den första siffran? Siffran 457.596 skiljer sig också från antalet i bilagan (412.836), varför skiljer det sig med nästan 45.000 i samma svar från er?
  Varför skiljer sig nu uppgivna siffror med 100.000 fler hästar än er uppskattning av hästantalet 2016 (355 500 hästar)? Har hundra tusen hästar importerats på fem år?

  Siffrorna skiljer sig också kraftigt från de 255.000 registrerade hästar som är födda 2001-2020 enligt Avelsrapporten från Hästnäringens Nationella Stiftelse. https://hastnaringen.se/app/uploads/2021/12/avelsrapport-2021-hastar-och-uppfodare-i-sverige.pdf
  Hur kan det skilja med 200.000 hästar från era siffror? Är det så många döda, ej avregistrerade hästar, genom åren, eller är inte siffrorna hämtade från samma register?

   Varför har Jordbruksverket inte någon tillförlitlig årlig statistik över en så viktig  svensk näring som hästsektorn? Planeras det för att få till det?
  Undrande
 • Hej!

  Det finns totalt ca 460 000 hästar i Jordbruksverkets hästregister. Av dessa 460 000 är ca 60 000 registrerade som avlidna.

  Och ca 12 000 hästar befinner sig just nu i annat land.

  Alltså finns det, enligt hästregistret, ca 388 000 levande hästar i Sverige.

  I hästregistret finns inga uppgifter om vilket län hästen finns i. Dessa uppgifter tar vi från anläggningsregistret. I anläggningsregistret finns uppgifter om hur många hästar anläggningen planerar att normalt hålla, det är alltså inte exakta siffror.

  De siffror du fått tidigare om antal hästar per län ser inte ut att stämma, där ingår nog även avelsmaterial och det ska räknas bort. Tar man bort de med avelsmaterial så finns det ca 186 000 hästar som hålls i Sverige, så det skiljer ännu mer än de siffror du fick tidigare.

  Att registrera en anläggning med häst är nytt i och med Djurhälsoförordningen (AHL) och därför har kanske inte alla hunnit registrera sin häst-anläggning.


  Hur Hästnäringens Nationella Stiftelse tagit fram sina siffror får du fråga dem om.


  Kravet på att registrera anläggningar med hästar tillkom i år så en årlig statistik finns inte än.

  Det här svaret kommer från djurregisterenheten.

  Sara Kundtjänst

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.