Till senaste kommentaren

Vem ansvarar för skräp vid sidan om gång-och cykelbanor?

Hej,
Jag promenerar ofta från Hägerstensåsen in till stan (Stockholm). Varje dag ser jag att det blir mer och mer skräp vid sidan av gång- och cykelbanor. Det ligger packat under buskar och mindre träd. Samtidigt är de flesta papperskorgar oftats helt överfyllda. Vem är ytterst ansvarig för att skräpet plockas bort vid sidan av gång- och cykelbanor? samt hur ofta ska en papperskorg tömmas utmed gång- och cykelbanor? För som det är nu ger det signaler att det spelar ingen roll om skräpet hamnar i papperskorg eller inte - det går lika bra att kasta under en buske. Att det sedan tar ca 20 år för naturen att bryta ner en plastpåse och 200 år för en aluminiumburk verkar folk fullständigt strunta i.
Jag har börjat fotografera ställen som jag passerar för att nästa år 2022, då det är valår, höra med politikerna vad deras parti tänker göra åt nerskräpningen i storstäderna med omnejd. Det kan då vara bra att visa foton på eländet.
En idé som jag har är att det skulle finnas en app i telefonen där man skulle kunna lägga in ett foto och ta ut en exakt gps-position för att sedan mejla direkt till ansvarig person/myndighet för insamling av skräpet alternativt tömning av papperskorg. Appen skulle kunna heta: "Rapportera skräp/överfylld papperskorg"
Kanske något för er i Håll Sverige Rent - att tänka på. Tror att många skulle hörsamma detta om ni gör en "Håll Sverige Rent reklam" för appen i massmedia. 
Med vänlig hälsning
Gretel Aronsson
Gretel Aronsson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Gretel,

  Det är kommunen, alltså Stockholms stad, som är ansvarig för både tömning av papperskorgar och städning längs den aktuella sträckan. Felanmäl gärna till kommunen via deras app Tyck till.

  Håll Sverige Rent har just en sådan app som du efterfrågar, där man kan ta foto och skicka in position för nedskräpning, dumpningar eller fulla papperskorgar till kommunen. Den uppdateras just nu och kommer att nylanseras nu i sommar.

  Och fråga gärna politikerna vad de avser göra åt problemet med nedskräpningen!

  Med vänlig hälsning
  Stefan
 • Tack för svar! Blev så glad att läsa att ni håller på att uppdatera er app med möjlighet för foto & position när man ser nedskräpning. Hoppas press och media hakar på så vi får en landsomfattad spridning av appen. Jag tror att det är många människor som vill hjälpa till. Det är så viktigt med en skräpfri närmiljö.
  Och jag kommer finnas på plats när politikerna sätter upp sina valstugor nästa år. Vill visa dem foton på nedskräpningen som jag tagit under mina promenader och fråga vad deras parti tänker göra åt saken.
  Gretel Aronsson

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.