Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Varför skräpar folk ner?

Jag ser dagligen mängder av skräp längs vägen till jobbet, och läste nyss att nedskräpningen har ökat dessutom. Jag kan inte fatta att folk slänger skräp på marken, det skulle aldrig falla mig in! Har det med uppfostran eller ålder att göra..?

Kommentarer

 • Det finns inget svar!


 • Hej!

  Tack för din fundering! Visst är det trist att det slängs så mycket skräp på gator och i natur. Det är svårt att veta vem det är som skräpar ner, eftersom det är få människor som erkänner att de gör det. Endast tre procent av svenskarna uppger att de skräpar ner några gånger i veckan, och de representeras inte av någon särskild ålderskategori. Det visar en Sifoundersökning som vi på Håll Sverige Rent beställde i år. De allra flesta svenskar, 85 procent, säger att de aldrig skräpar ner. Av de som uppger att de skräpar ner någon gång ibland är det oftast för att skräpet var komposterbart eller för att det inte fanns någon papperskorg i närheten. Den största delen av allt skräp i stadsmiljö – nästan 80 procent – står dock tobaksrelaterade produkter såsom fimpar, cigarettpaket och snus för. Fimpar är det överlägset vanligaste skräpet och står för 64 procent av allt skräp.

  En orsak till att nedskräpningen ökat kan vara trenden med allt fler snabbmatsförpackningar. Forskning visar också att människor tenderar att skräpa ner mer om ett område redan är skräpigt.

  Hanna Kommunikatör
 • Hej!
  Vid vårt företag i Västra Frölunda går en GC-bana.  Dom skolungdomar som går där mellan ICA och skolan strösslar förpackningarna kring sig vid lunchdags, Fem  gånger har jag konfronterat och frågat om dom inte tappat något. Fyra gånger har svaret varit -Det var inte jag!  I det här fallet vet vi att det är ungdomar 12-16 år gamla.  Så där råder ingen tvekan. Vi ägnar någon timme i veckan bara för att hålla rent på 60 meter av sträckan!   Vi har tom frågat kommunen som kunde tänka sig att sätta upp papperskorg om vi betalar!  Skolan blev mest trött....ICA säger att dom pratat med skolan.  Vad göra? Uppgiven
  Eva
 • Hej Eva!

  Vad tråkigt att ungdomarna skräpar ner så mycket längs vägen. Jag tycker att du ska påpeka för kommunen igen att det finns ett behov av en papperskorg. Kanske kan du skicka in ett medborgarförslag?

  Annars kan information eller nudging också påverka beteenden. Kan ni tillsammans med ICA komma överens om någon skyltning som kan minska nedskräpningen? Till exempel genom att lyfta fram djur som far illa?

  Det är också bra att du påpekar när någon slänger skräp, även om de just i det tillfället skyller på någon annan. Normer grundar sig mycket på vad människor runt omkring oss gör, så att du säger till kan ha mer effekt än vad du tror.

  Här har vi samlat några åtgärder mot nedskräpning »
  Hanna Kommunikatör
 • Hej, Vi var ett gäng som åkte till värmland (8st), för att se svenska rallyt.Vi stannade längs väg 61 o62 vid olika hållplatser för att rasta.Vi blev chockade av allt skräp som fanns på varje hållplats,rent grisigt var det. På svenska rallyt var vi ute i skogen och grillade korv,drck öl o läsk,vatten hade med oss kaffe m.m. Alla i skogen plockade rent efter sig ,burkar ,flaskor ,pappersmuggar m.m och tog med sig i sina bilar. Varför kan vi inte göra det på alla hållplatser längs vägarna så blir det lite trevligare att stanna och pausa , ev fika.
  PER-OLOF HÅKANSSON
 • Hej!
  Djur far illa? Har ni något visningsmaterial? När jag påpekat för några nedskräpare att aluminiumburken dom slänger i diket dödar kor vill dom inte tro på det.
  Ja skall testa att prata med ICA om man kan sätta upp någon affisch. Det skulle vara skoj att bland skyltarna om extrapriser utanför dörren dök upp bilder rörande nedskräpning, plast och aluminiumburkar. 

  Eva-Lisa Andersson
 • Hej,

  Här är två artiklar om kor som dött av skärvor från aluminiumburkar som hamnat i deras foder:

  https://www.svt.se/nyheter/lokalt/jonkoping/hennes-ko-dog-av-sondertrasad-aluminiumburk

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/a/vmzMV5/kossan-toras-dod-skakar-internet-det-uppror-mycket-folk

  Hos SLU finns också en studie gjord om problemet: https://www.slu.se/institutioner/husdjurens-miljo-halsa/forskning/forskningsprojekt/aluminiumburkar-i-ensilage-problem-for-korna-och-lantbrukarna/

  Och angående nedskräpning vid rastplatser - ja, det borde vara självklart att slänga skräpet på rätt ställe eller ta med sig det därifrån.
  Hanna Kommunikatör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.