Varför ska barn städa efter vuxna?

Varför ska barn behöva ge sig ut och städa upp skräp som framförallt vuxna har slängt?!!

Kommentarer

 • Hej Sten!

  Tack för din relevanta fråga! Självklart är det inte barns, utan allas vårt ansvar, att se till att inte skräp hamnar i naturen. Men för att kunna minska nedskräpningen behöver vi skapa en medvetenhet och attitydförändring hos människor. Och ju tidigare vi kan engagera barn i frågan, desto bättre.

  Vi vill understryka att skräpplockning med barn inte ska ses som en städsyssla utan en pedagogisk aktivitet. Poängen är inte att barnen håller rent i stunden, utan att de lär sig att inte skräpa ner. Skräpplockningen är ett bra tillfälle att resonera med barnen kring nedskräpning. När de ser skräpet börjar de ofta reflektera kring frågor som varför människor slänger skräp och vad som händer med olika sorters skräp.

  Vi rekommenderar att barnen utrustas med handskar och eventuellt också plockverktyg. Man bör också gå igenom med barnen innan vad man får och inte får plocka. Visst skräp såsom vassa föremål eller miljöfarligt och medicinskt avfall bör vuxna plocka upp.

  Läs gärna mer om vad som är bra när man plockar skräp med barn här »
  Hanna Kommunikatör
 • Väldigt fint svar och förstår välmeningen med detta.Det viktiga är att vi som individer förstår att hålla rent o vad vi har för ansvar gentemot oss själva o andra.Barn som vuxna är individer.Barn är barn o vuxna är vuxna o vi vuxna bör inte pålägga barnen det de inte har ansvar för,det måste finnas en fri vilja.Ha det fint o tack

  Birgitta Söderström

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.