Varför gör vi inte som i Japan?

Hej
Nyss hemkommen efter en två veckors rundresa i Japan. Inte ett skräp, en cigarettfimp eller ett tuggummi på marken. Var och en tar hem sitt eget avfall.
Varför inte via olika medier informera om att detta även ska gälla i lilla Sverige?
Gunilla Mårtensson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Gunilla!

  Ja, de har helt klart en annan norm kring nedskräpning i Japan mot vad vi har. Vi i Sverige vet också att nedskräpning är fel, men vi är inte lika bra på att ta ansvar för vårt skräp.

  Alla människor påverkas av vad andra runt omkring oss gör, så om andra skräpar ner eller om det redan är skräpigt blir det en ursäkt för ens eget beteende.

  En annan intressant skillnad är att japaner inte äter och dricker på språng på samma sätt som vi gör här i Sverige.
  Hanna Kommunikatör
 • Hej.
  När vi var i Alaska såg vi inte heller någon nedskräpning.
  Däremot var det skyltat längs med vägarna att det var förbjudet att kasta ut skräp från bilen och att det var stora bötesbelopp på det. Varför sätter man inte upp vägskyltar längs med vägarna om att hålla Naturen Ren och att nedskräpning är förbjudet. Normgivande och uppmanade.
  Elisabeth Mobäck Östergren
 • Hej Elisabeth,

  Tack för bra idé!
  Hanna Kommunikatör
 • Det skulle kunna vara pant på cigarettfimpar och även påssnus. 5 kr per cigarettfimp skulle göra susen. Att det är förbjudet att skräpa ner gör ingen nytta. Det måste vara ett högt bötesbelopp på att skräpa ner.
  Ferdinand Östh
 • Hej Ferdinand,

  Det är en intressant idé med pant! Att ge skräpet ett värde kan vara ett bra sätt att minska nedskräpningen. I somras gjordes försök med pant på snusdosor. PantaPå är ett annat intressant initiativ för att få fler att återvinna sina förpackningar.

  https://www.expressen.se/nyheter/nu-kan-du-panta-din-snusdosa-for-miljon/

  https://www.pantapa.se/

  Hanna Kommunikatör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.