Uppstädning av cigarettfimpar

Hej er på Håll Sverige Rent. Jag har fått i uppgift att skriva ett reportage till eran Unga Reportrar tävling. Jag har dock lite svårt att hitta någon kunnig om mitt område och tänkte då fråga er.

Vad görs här i Sverige för att minska nedskräpningen av cigarettfimpar och för att få bort alla nedskräpade fimpar? Kräver detta mycket resurser?

Vad har nedskräpningen av cigarettfimpar haft för effekt på vår natur i Sverige?

Jag skulle vilja använda dessa svar i mitt reportage som en intervju. Är detta okej? Tack på förhand!
Jonatan Svensk Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Jonatan!

  Det görs väldigt mycket för att både minska nedskräpningen av fimpar och för att städa bort de som ändå slängs på fel ställe. Fimpen är vårt absolut vanligaste skräp och därmed ett av de mest resurskrävande, även om det är svårt att säga exakt hur mycket resurser som läggs på att plocka upp just fimpar. Plockstädningen är det som tar mycket tid, framförallt för fimpar. Och att plocka för hand eller med plockpinne är oftast enda möjligheten där det inte går att köra med sopmaskin eller dammsugare.

  Men just den resurskrävande städningen är ju det alla vill slippa. Därför jobbar vi på Håll Sverige Rent med kommuner, företag och andra aktörer för att förebygga nedskräpningen så att samhället, och framförallt kommunerna, slipper lägga stora resurser på att städa. Kampanjer kan vara sådant som Skräpplockardagarna och olika former av medvetandehöjande åtgärder och beteendepåverkan. Sedan räknas också så enkla åtgärder som att sätta upp papperskorgar och askkoppar som förebyggande, för de ser ju till att skräp hamnar där istället för på marken.

  Effekten på naturen av just fimparna är svår att mäta, men vi vet att de allra flesta fimpar är tillverkade av en sorts plast som inte hör hemma i naturen och att de dessutom innehåller en rad tungmetaller och andra gifter. Studier har visat att även en enstaka fimp kan förgifta en stor volym vatten och leda till sjukdom och död hos fiskar och andra djur som lever i vattnet. För fimpar som inte slängs direkt i vatten utan på marken i våra städer och i naturen så gäller att de giftiga ämnena istället följer med dagvattnet ner i marken, till brunnar eller direkt till vattendrag.

  Självklart får du använda svaren från oss i ditt reportage. Lycka till!
  Stefan

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.