Straff för nedskräpning

Konsekvensen av nedskräpning kostar stora summor, men enormt mycket skräp lämnas kvar för att antingen täckas av löv och jord eller hamna i vattendrag. Skamligt beteende av alla som medvetet eller av oaktsamhet slänger sitt skräp.

Statistiken visar vidare att det tobaksprodukter, godispapper eller snabbmat som dominerar, branscher som redan från starten är direkt ohälsosamma. Vore det inte rimligt att personer som skräpar ner och branscher som starkt bidrar till nedskräpning finansierar saneringen.
Om ni håller med, vad gör ni för att detta ska hända?

Böter för mindre allvarlig nedskräpning är löjligt liten, 800kr. En nedskräpade är till 99.9995%, en notorisk nedskräpade. Varför inte höja böter till max penningbot. Samt införa privata ”Skräp-Lisor" motsvarande "Lapp-lisor". Öka skatten på skräpkällorna så att skräpet kan saneras utan att den allmänna skatten behöver användas.

Tacksam för det arbete ni gör, men mer drastiska åtgärder är nödvändiga. 

Fredrik Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Fredrik!

  Tack för ditt inlägg! Vi håller med om att producenterna ska ha ett större ansvar när deras förpackningar blir skräp. Förändringar kring det är på gång genom EU-kommissionens plaststrategi, där det bland annat föreslås att producenterna ska få ett ökat informationsansvar. Mer om vad vi står i den frågan finns i ett debattinlägg från i höstas, som du kan läsa här »

  Vi håller också med om att skräpboten inte funkar så bra i dagsläget. Det kan finnas flera lösningar på det problemet, som att bötesbeloppet höjs eller att "skräp-lisor" kan dela ut boten. Vi tycker också att fimpen ska ingå i skräpboten.
  Hanna Kommunikatör
 • Hej,

  Intressant artikel, glädjande att 95% av riksdagskandidaterna vill få en skärpning, förvåndad att det var 5% som inte. Hoppas den senare andelen inte valdes in i riksdagen. Det är bra att problemet drivs på EU nivå, är tyvärr övertygad att lokala och nationella krafter endast kan få till en förändring. Vi kan inte vänta in våra topp politikers kompromissförslag. Då får jag och mina barn fortsätta plocka skräp i det svenska landskapet efter alla människor som dagligen begår miljöbrott.

  Att fimpen inte är belagd med bot är helt obegripligt, finns där någon logik?


  Fredrik
 • Jag tycker att vi startar kampanjen ”flytta en fimp”. Uppmana allmänhet att protestera genom att flytta en redan kastad fimpe från gatan in i maktens korridorer, ex riksdagen, regering, kommunhus. På så sätt får vi säkert en snabb ändring. Kanske inte i linje med erat arbetssätt, men troligtvis effektivt.
  Fredrik
 • Hej igen Fredrik!

  När regeringen tog fram boten tittade man i gamla förarbeten från 70-talet till förbudet om att skräpa ner. Och där fanns undantag för småskräp, som till exempel fimpar och bussbiljetter.

  Enligt en Sifoundersökning från 2018 anser 93% att de som fimpar på marken ska kunna bli bötfällda.
  Hanna Kommunikatör
 • Hej !
  Det står på er hemsida att Ni kämpar för ett skräpfritt Sverige ! Jättebra, men det vore nog idé att informera via media om vad som verkligen gäller. jag tror inte folk i allmänhet vet att det faktiskt är förbjudet att slänga skräp på gator, på torg och i naturen. 15 kapitlet, paragraf 26 i miljöbalken står det klart och tydligt att "ingen får skräpa ned utomhus på en plats som allmänheten har tillträde eller insyn till" med skräp menas glas, papper, fimpar, engångsgrillar liksom större föremål som byggavfall, möbler, bilar och hemelektronik. Ganska klart och tydligt - men det verkar folk inte veta om. Man kan dessutom få böter på 800 kr om man blir påkommen.
  Hög tid att informera om vad som gäller - det ser fruktansvärt ut med allt skräp som bara ligger överallt, man skäms - Stockholm har aldrig sett så illa ut som nu.
  Använd radio, tv, tidningar, bussreklam, Facebook, Instagram allt upptänkligt!

  Gunnel
 • Hej Gunnel,

  Tack för dina kloka synpunkter! Vad jag vet har vi inte undersökt om folk känner till skräpboten, däremot har vi gjort andra undersökningar som visar att de allra flesta håller med om att nedskräpningen är ett problem och att det är viktigt att den minskar. De allra flesta säger också att de själva inte skräpar ner.

  Det verkar finnas ett glapp mellan vad folk säger att de gör och vad de egentligen gör när det gäller skräp. Hur man ändrar på det är förstås inte helt lätt. Men ett sätt kan absolut vara större kännedom om risken att få böter.
  Hanna Kommunikatör
 • Hej!
  Jag driver en sportanläggning på privat mark. Marken kan närmast likna en park där vi sliter för att hålla rent med trots uppmaningar skräpas det ner.

  Vad har vi för möjlighet att införa bötesbelopp för nedskräpning på den privata marken? Jag har letat men hittar inte en enda ledtråd om vart jag ska vända mig men någon riktlinje måste väl finnas? Andra personer bör logiskt inte få lov att dumpa avfall på marken och samtidigt är det inte rimligt med bötesbeloppet 100k för en slängd fimp.
  Jonas
 • Hej Jonas,

  Det var tråkigt att ni har problem med nedskräpning. All nedskräpning är förbjuden och gäller det grövre nedskräpning som dumpning är det bra att polisanmäla.

  Det finns en nedskräpningsbot på 800 kronor, men det är bara polisen som kan utfärda den. Böter i allmänhet är något som staten beslutar om. Här finns information hos Lawline om vem som kan utfärda böter »

  Mer om vilka lagar som gäller kring nedskräpning kan du läsa på vår webb »

  Hanna Kommunikatör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.