Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Straff för nedskräpning?

Konsekvensen av nedskräpning kostar stora summor, men enormt mycket skräp lämnas kvar för att antingen täckas av löv och jord eller hamna i vattendrag. Skamligt beteende av alla som medvetet eller av oaktsamhet slänger sitt skräp.

Statistiken visar vidare att det tobaksprodukter, godispapper eller snabbmat som dominerar, branscher som redan från starten är direkt ohälsosamma. Vore det inte rimligt att personer som skräpar ner och branscher som starkt bidrar till nedskräpning finansierar saneringen.
Om ni håller med, vad gör ni för att detta ska hända?

Böter för mindre allvarlig nedskräpning är löjligt liten, 800kr. En nedskräpade är till 99.9995%, en notorisk nedskräpade. Varför inte höja böter till max penningbot. Samt införa privata ”Skräp-Lisor" motsvarande "Lapp-lisor". Öka skatten på skräpkällorna så att skräpet kan saneras utan att den allmänna skatten behöver användas.

Tacksam för det arbete ni gör, men mer drastiska åtgärder är nödvändiga. 

Kommentarer

  • Hej Fredrik!

    Tack för ditt inlägg! Vi håller med om att producenterna ska ha ett större ansvar när deras förpackningar blir skräp. Förändringar kring det är på gång genom EU-kommissionens plaststrategi, där det bland annat föreslås att producenterna ska få ett ökat informationsansvar. Mer om vad vi står i den frågan finns i ett debattinlägg från i höstas, som du kan läsa här »

    Vi håller också med om att skräpboten inte funkar så bra i dagsläget. Det kan finnas flera lösningar på det problemet, som att bötesbeloppet höjs eller att "skräp-lisor" kan dela ut boten. Vi tycker också att fimpen ska ingå i skräpboten.
  • Hej,

    Intressant artikel, glädjande att 95% av riksdagskandidaterna vill få en skärpning, förvåndad att det var 5% som inte. Hoppas den senare andelen inte valdes in i riksdagen. Det är bra att problemet drivs på EU nivå, är tyvärr övertygad att lokala och nationella krafter endast kan få till en förändring. Vi kan inte vänta in våra topp politikers kompromissförslag. Då får jag och mina barn fortsätta plocka skräp i det svenska landskapet efter alla människor som dagligen begår miljöbrott.

    Att fimpen inte är belagd med bot är helt obegripligt, finns där någon logik?


  • Jag tycker att vi startar kampanjen ”flytta en fimp”. Uppmana allmänhet att protestera genom att flytta en redan kastad fimpe från gatan in i maktens korridorer, ex riksdagen, regering, kommunhus. På så sätt får vi säkert en snabb ändring. Kanske inte i linje med erat arbetssätt, men troligtvis effektivt.
  • Hej igen Fredrik!

    När regeringen tog fram boten tittade man i gamla förarbeten från 70-talet till förbudet om att skräpa ner. Och där fanns undantag för småskräp, som till exempel fimpar och bussbiljetter.

    Enligt en Sifoundersökning från 2018 anser 93% att de som fimpar på marken ska kunna bli bötfällda.
  • Hej !
    Det står på er hemsida att Ni kämpar för ett skräpfritt Sverige ! Jättebra, men det vore nog idé att informera via media om vad som verkligen gäller. jag tror inte folk i allmänhet vet att det faktiskt är förbjudet att slänga skräp på gator, på torg och i naturen. 15 kapitlet, paragraf 26 i miljöbalken står det klart och tydligt att "ingen får skräpa ned utomhus på en plats som allmänheten har tillträde eller insyn till" med skräp menas glas, papper, fimpar, engångsgrillar liksom större föremål som byggavfall, möbler, bilar och hemelektronik. Ganska klart och tydligt - men det verkar folk inte veta om. Man kan dessutom få böter på 800 kr om man blir påkommen.
    Hög tid att informera om vad som gäller - det ser fruktansvärt ut med allt skräp som bara ligger överallt, man skäms - Stockholm har aldrig sett så illa ut som nu.
    Använd radio, tv, tidningar, bussreklam, Facebook, Instagram allt upptänkligt!

  • Hej Gunnel,

    Tack för dina kloka synpunkter! Vad jag vet har vi inte undersökt om folk känner till skräpboten, däremot har vi gjort andra undersökningar som visar att de allra flesta håller med om att nedskräpningen är ett problem och att det är viktigt att den minskar. De allra flesta säger också att de själva inte skräpar ner.

    Det verkar finnas ett glapp mellan vad folk säger att de gör och vad de egentligen gör när det gäller skräp. Hur man ändrar på det är förstås inte helt lätt. Men ett sätt kan absolut vara större kännedom om risken att få böter.
  • Hej!
    Jag driver en sportanläggning på privat mark. Marken kan närmast likna en park där vi sliter för att hålla rent med trots uppmaningar skräpas det ner.

    Vad har vi för möjlighet att införa bötesbelopp för nedskräpning på den privata marken? Jag har letat men hittar inte en enda ledtråd om vart jag ska vända mig men någon riktlinje måste väl finnas? Andra personer bör logiskt inte få lov att dumpa avfall på marken och samtidigt är det inte rimligt med bötesbeloppet 100k för en slängd fimp.
  • Hej Jonas,

    Det var tråkigt att ni har problem med nedskräpning. All nedskräpning är förbjuden och gäller det grövre nedskräpning som dumpning är det bra att polisanmäla.

    Det finns en nedskräpningsbot på 800 kronor, men det är bara polisen som kan utfärda den. Böter i allmänhet är något som staten beslutar om. Här finns information hos Lawline om vem som kan utfärda böter »

    Mer om vilka lagar som gäller kring nedskräpning kan du läsa på vår webb »

  • Skulle ni inte kunna lobba för ett utökat producentansvar som lag kring användning av plast?
    Jag tänker såhär:
    - Allt plast ska märkas med producentens id.
    - Affärsinnehavare som säljer omärkt plast ska få böter.
    - När plast hittas i naturen får producenten böter på upp till en tusenlapp per hittat plastföremål
    - Böter för nedskräpning höjs till minst 3000 kronor, högre vid allvarlig nedskräpning.

    Med dessa pengar kan man finansiera naturkontrollanter som naturligtvis också har som jobb att städa upp.
  • Tanken är att producenterna ska fundera på att ställa om till miljövänligare alternativ. Och om de måste använda plast så kan de använda marknadsföringsbudgeten till att påverka konsumenternas användningsmönster.

    Naturkontrollanternas organisation bör helst få ett delegerat ansvar att dela ut böter, eller att samarbeta nära med med Polisen.
  • Hej Jocce!

    Tack för att dina inlägg! Ett utökat producentansvar är på gång i och med EU:s engångsplastdirektiv. Läs gärna mer om direktivet hos Naturvårdsverket.

    Jag skickar också vidare dina tankar till min kollega Frida Änghede som är den som jobbar med påverkansarbete hos oss.
  • Tre frågor om cigarettfimpar.

    * Finns det länder där lagstiftningen är sådan att det är förbjudet att kasta cigarettfimpar på marken, kopplat till att man får ett straff (t.ex böter) om gör det?

    ** Vilket eller vilka är i så fall dessa länder (regioner, städer etc)?

    *** Vilken är storleken på eventuella bötesbelopp? Exempel önskas!
    Arne Gustavsson
  • Hej Arne!

    Tack för din fråga. Jag har tyvärr inte en fullständig lista på straff för fimpar runt om i världen, men här kommer några exempel.

    I New South Wales i Australien finns särskilda böter för just cigarettfimpar och de är extra hårda under eldningsförbud, upp till 70 000 kr. De har även ett system för att rapportera in om man ser en bilist slänga en fimp.

    I England kan du få en bot för nedskräpning och där inkluderas även fimpar till skillnad från hur det än så länge är i Sverige. Bötesbeloppet kan vara upp till 1700 kr.

    Ett annat känt exempel är Singapore, där man kan få böter på runt 1800 kr för att skräpa ner. Om ärendet går till domstol kan bötesloppet bli betydligt högre.
    Hanna

  • Hej Hanna!
    Tack för synpunkterna!
    Min stora förhoppning är nu att "Håll Sverige Rent" mycket aktivt arbetar för att Sverige snart skall bli ett land , där det är förbjudet att kasta cigarettfimpar på marken och att det blir böter om man bryter mot det förbudet.

    Arne Gustavsson
  • Absolut Arne, det gör vi! I den utredning som alldeles nyss presenterades av hur EU:s engångsplastdirektiv ska genomföras i Sverige finns förslag på att man från den 1 januari 2022 ska kunna få böter även för mindre skräp som cigaretter. Så det ser lovande ut!


    Hanna
  • Tack för synpunkterna!
    Jag hoppas av hela mitt "naturvårdshjärta" att bötesförslaget genomförs. Då tror jag att vi får ett renare Sverige.
    Arne Gustavsson

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.