Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Straff för nedskräpning

Konsekvensen av nedskräpning kostar stora summor, men enormt mycket skräp lämnas kvar för att antingen täckas av löv och jord eller hamna i vattendrag. Skamligt beteende av alla som medvetet eller av oaktsamhet slänger sitt skräp.

Statistiken visar vidare att det tobaksprodukter, godispapper eller snabbmat som dominerar, branscher som redan från starten är direkt ohälsosamma. Vore det inte rimligt att personer som skräpar ner och branscher som starkt bidrar till nedskräpning finansierar saneringen.
Om ni håller med, vad gör ni för att detta ska hända?

Böter för mindre allvarlig nedskräpning är löjligt liten, 800kr. En nedskräpade är till 99.9995%, en notorisk nedskräpade. Varför inte höja böter till max penningbot. Samt införa privata ”Skräp-Lisor" motsvarande "Lapp-lisor". Öka skatten på skräpkällorna så att skräpet kan saneras utan att den allmänna skatten behöver användas.

Tacksam för det arbete ni gör, men mer drastiska åtgärder är nödvändiga. 

Kommentarer

 • Hej Fredrik!

  Tack för ditt inlägg! Vi håller med om att producenterna ska ha ett större ansvar när deras förpackningar blir skräp. Förändringar kring det är på gång genom EU-kommissionens plaststrategi, där det bland annat föreslås att producenterna ska få ett ökat informationsansvar. Mer om vad vi står i den frågan finns i ett debattinlägg från i höstas, som du kan läsa här »

  Vi håller också med om att skräpboten inte funkar så bra i dagsläget. Det kan finnas flera lösningar på det problemet, som att bötesbeloppet höjs eller att "skräp-lisor" kan dela ut boten. Vi tycker också att fimpen ska ingå i skräpboten.
  Hanna Kommunikatör
 • Hej,

  Intressant artikel, glädjande att 95% av riksdagskandidaterna vill få en skärpning, förvåndad att det var 5% som inte. Hoppas den senare andelen inte valdes in i riksdagen. Det är bra att problemet drivs på EU nivå, är tyvärr övertygad att lokala och nationella krafter endast kan få till en förändring. Vi kan inte vänta in våra topp politikers kompromissförslag. Då får jag och mina barn fortsätta plocka skräp i det svenska landskapet efter alla människor som dagligen begår miljöbrott.

  Att fimpen inte är belagd med bot är helt obegripligt, finns där någon logik?


  Fredrik
 • Jag tycker att vi startar kampanjen ”flytta en fimp”. Uppmana allmänhet att protestera genom att flytta en redan kastad fimpe från gatan in i maktens korridorer, ex riksdagen, regering, kommunhus. På så sätt får vi säkert en snabb ändring. Kanske inte i linje med erat arbetssätt, men troligtvis effektivt.
  Fredrik
 • Hej igen Fredrik!

  När regeringen tog fram boten tittade man i gamla förarbeten från 70-talet till förbudet om att skräpa ner. Och där fanns undantag för småskräp, som till exempel fimpar och bussbiljetter.

  Enligt en Sifoundersökning från 2018 anser 93% att de som fimpar på marken ska kunna bli bötfällda.
  Hanna Kommunikatör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.