Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Vem ska städa naturen?

Hej

I och med att det är så mycket skräp i naturen nu så vore det inte bra om alla nyanlända flyktingar som kommer hit och sitter och väntar på besked att de måste ut och städa i naturen
För det behövs och för detta arbete kan alla göra
Patrik Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej,
  Tack för ditt inlägg. Håll Sverige Rent arbetar förebyggande mot nedskräpning. Vårt syfte är att vi ska slippa städa. Inom ramen för det arbetet så har vi haft en dialog med bland annat Migrationsverket för hur vi kan undervisa i t ex allemansrätt (där nedskräpningen kommer in som en  naturlig del) och källsortering. Vi bjuder också in alla att vara med i våra allmänna skräpplockardagar som arrangeras på våren i regi av Håll Sverige Rent.
  Hanna Kommunikatör
 • Hej!
  Hur får man då folk att sluta slänga skräp? Det är alldeles för mycket engångsartiklar i omlopp. Vi människor är otroligt lata och vänjer oss lätt med nya vanor som att dricka kaffe när vi går. Det skräp som jag plockar mest av är plastpåsar, cigarettpaket och just engångsmuggar, ovanligt mycket pantburkar och Arlas yoggy flaska i plast. Frågan om pant på fler produkter samt höjning av panten till 10 kr måste drivas hårdare. Plastpåsar till frukt i affärer ska förbjudas helt. Just den påsen plockar jag upp mycket av.
  Håll Sverige Rent borde ha en hårdare reklam så som det var på 70-talet, Håll Sverige Rent syns bara i tidningar och då gäller det insamling av pengar. Håll Sverige Rent måste ju informera människor med bilder och fakta hur skräpet förstör för människor och djur i naturen och vattnet.
  Jag tycker också det ska införas 2 obligatoriska städdagar/år för alla friska svenska medborgare mellan 7-75 år. Tänk vilken fest och gemenskap det skulle bli i kommunerna
  . Det här med att låta invandrare plocka skräp är inte så dålig ide`man kan ordna dagar för dem då de får träffa svenskar ( volontär som jag kanske) Prata svenska och lära sig om Sveriges natur samtidigt som man plockar skräp. Man behöver ju inte släpa med dem till dikeskanter utan runt sjöar, badplatser och skog.
  Kerstin Karlsson
 • Hej Kerstin,

  Tack för ditt inlägg och tack för att du plockar skräp! Det är inte en lätt fråga hur man får människor att sluta slänga skräp. Vi människor är precis som du säger bekväma och även om vi vet att det är fel att slänga skräp så gör vi det ibland ändå. I våra undersökningar uppger människor att de främsta orsakerna till att de skräpat ner är att det inte fanns någon papperskorg eller att skräpet var komposterbart.

  Att vi dricker och äter mer i farten än tidigare gör också att produceras fler engångsartiklar som riskerar att bli skräp. Men den ökade mängden skräp har också gjort att EU har tagit fram en ny lagstiftning mot vissa engångsartiklar i plast. Bland åtgärder finns bland annat förbud mot sugrör, bestick och tallrikar i plast.

  Här kan du läsa mer om den kommande lagstiftningen »
  Hanna Kommunikatör
 • Hej!
  Min man och jag har plockat upp skräp som legat i dikeskanten där vi promenerar. Nu undrar jag var jag kan lämna det.
  En sträcka på ca.400m har vi plockat ca. 4kg i på Gotland.

  Marie
  Marie Näslund
 • Bra jobbat, åk till återvinningen, lägg det i brännbart eller i egen soptunna.
  Kerstin Karlsson
 • Hej Marie!

  Bra jobbat! Just nu under våra skräpplockardagar Vi Håller Rent kan det finnas möjlighet att få hjälp via kommunen. Hör gärna av dig till dem och fråga!
  Här hittar du kontaktuppgifter till Gotlands kommun »
  Hanna Kommunikatör
 • Jag undrar vad som händer med mina rapporter när jag rapporterar skräp till Er, jag lämnade en rapport om skräp, väldigt mycket skräp i ett dike nära återvinningsstation i Järna. Det var flera veckor sedan och inget har hänt. Det borde vara Södertälje kommun( Järna) som ansvarar där. Överlag runt återvinningsstationer blir det väldigt skräpigt på grund av människan slarv. Skräpet blåser sen iväg och hamnar i naturen. Återvinningspersonalen städar ju ibland runt dessa stationer men vem plockar upp skräpet som far iväg ? Det är ju mycket dumt att vi lämnar skräp till återvinning och då att en del av skräpet blåser ut i natur och sjö. Bör man inte typ göra någon form av inhägnad så att det skräp som tappas eller bara ställs utanför behållarna blir kvar på stationen och inte blåser iväg i naturen.
  Mvh
  Kerstin Karlsson
  Kerstin Karlsson
 • Hej Kerstin!

  Din rapport har kommit in som den ska och skickats vidare till Södertälje kommun, men tyvärr vet jag inte varför de inte gått vidare med rapporten. Vi har skickat den igen för säkerhets skull. Kanske gör de bedömningen att det är FTI som ska ta hand om skräpet eftersom det är de som ansvarar för att städa återvinningsstationen.

  Här kan du anmäla till FTI att återvinningsstationen behöver städas »

  Du har helt rätt i att det inte alls är bra när det blir nedskräpat runt återvinningsstationer, det är ju för att samla in förpackningar och tidningar som de finns, inte för att bidra till nedskräpning. Oftast brukar det finnas stängsel runt återvinningsstationen för att hindra skräpet från att spridas, så kanske är det något som behöver kompletteras med vid denna station.

  Hanna Kommunikatör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.