Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Kan snus nedbrytas i naturen?

Hej,
Hur lång tid tar det för en portionspåse med snus att brytas ner i naturen. Vad innebär nedbrytningen av själva snuset för naturen t.ex. nikotin som urlakas.
Har sett många slängda portionspåsar bl.a. i och runt motionsspåren i skogen

Kommentarer

 • Hej Ragnar,

  Tack för din fråga! Tyvärr vet vi inte exakt hur lång tid det tar för en portionspåse med snus att brytas ned.

  Själva snuset är biologiskt nedbrytbart men innehåller även gifter. Studier visar att lakvatten från cigarettfilter är akut giftigt för fiskar, men vi vet inte hur gifter från snus påverkar naturen.

  Påsen som snuset ligger i är princip gjord av samma material som tepåsar. Den hålls ihop av ett bindemedel som gör att pappret bryts ner långsammare än själva snuset. Påsen innehåller även en liten mängd plast vilket gör att den inte försvinner helt i naturen.
  Hanna Kommunikatör
 • Lakvatten, det vatten (sjövatten, regnvatten...) som runnit genom fimpar och snusbussar och sedan hamnar i naturen.
  Sigrid
 • Hej,

  Tack för bra svar Sigrid!
  Hanna Kommunikatör
 • Hej Hanna, jag undrar om detta med plast i snuset? Det står ju inte i innehållsförteckningen - har du några källor på detta påståendet?

  Med vänlig hälsning,
  Adam
  Adam McCarthy
 • Hej Adam!

  Tack för din fråga. Swedish Match som tillverkar snus har bekräftat att det finns en liten mängd plast i bindemedlet som håller ihop påsen. Medlet är godkänt för livsmedel enligt de förordningar som finns hos Livsmedelsverket och EU.
  Hanna Kommunikatör
 • Men är snuset allts innehållet farlift gör naturen och på vilket sätt är det farligt för naturen siåfall
  julia
 • Hej Julia,

  Snus innehåller den miljöfarliga tungmetallen kadmium som bland annat är giftigt för vattenlevande arter. Mer om hur kadmium påverkar naturen kan du läsa om hos Naturvårdsverket.
  Hanna Kommunikatör
 • Är det inte redan olagligt att kasta fimp å snuspåse i natur? Vad gäller för kolapapper?
  Anders
 • Hej, när jag på er hemsida "Håll Sverige Rent" läser ......så ingår ju snus och fimpar i begreppet skräp. Så det är väl ett korrekt antagande av lagtexten annars skulle ni väl ej ha en not om detta????? Thomas
  Thomas
 • Hej Anders och Thomas!

  Det stämmer, all nedskräpning är redan olaglig. Skillnaden för fimpar och snus är att det inte är straffbart att slänga det på marken. När skräpboten infördes 2011 gjorde man nämligen ett undantag för småskräp, så det kan man inte få böter för att kasta på marken.

  Läs gärna mer om lagar kring skräpet här »
  Hanna Kommunikatör
 • Jag började snusa när jag var ca 12 år ( i smyg) men fördelen med påssnus  är att det finns ett extra lock i locket på dosan för använda snuspåsar som man sedan kan tömma hemma. Förstår inte problemet med denna diskussion. Vi har en otroligt fin natur där det oftast är rent. Lägg fimp alt snus påse på anvisad plats så riskerar ingen att må dåligt av detta. Det är dessutom direkt livsfarligt för hundar att få i sig gamla snuspåsar. Häls  Peter
  Peter

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.