Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Plastproblematiken i Sverige

På vilket sätt är Sverige bättre/värre på att sammanställa och återvinna plast i jämförelse med resterande länder?

Skulle man kunna klassa Sverige som ett land som tar ett stort ansvar för att minska plast problematiken/föroreningar eller är de som kanada som skickade stora mängder kilo plast till flertalets U-länder såsom Malaysia och filippinerna och hade i åtanke att de skulle fixa problemet

Kommentarer

 • Hej Naima,

  Tack för en bra fråga! Jämfört med många länder är Sverige bra på att samla in och återvinna plast. Vissa delar av den insamlade plasten går till återvinning och vissa delar går till förbränning (dvs produktion av el och värme). Och det är bättre än att plasten läggs på deponi, vilket sker i många länder. Sverige har sannolikt också exporterat plast med avsikten att andra länder skulle återvinna den…

  Sedan Sveriges stora plastsorteringsanläggning i Motala startades för något år sedan är situationen i alla fall betydligt bättre än tidigare. Men mer kan absolut göras. För mer detaljerad information om plastflöden i Sverige kan man kika i den här rapporten från 2019, som tagits fram på uppdrag av Naturvårdsverket.

  Till rapporten Kartläggning av plastflöden i Sverige »
  Hanna Kommunikatör
 • Hej,
  Jag har ytterligare några frågor om sättet Sverige sammanställer plast.  I en undersökning som naturvårdsverket har utfört så ska Sverige ha bestämt att ca 30% av alla plastförpackningar till ny plast men en annan studie utförd av Ekot säger att det endast är ca 20% av alla plastavfall som återvinns till ny plast. Om man endast räknar hushålls plaståtervinning och inte företagets plaståtervinning så återvinns endast 10% och resterande av all plastavfall i Sverige eldas upp.Är det sant?
  Naima
 • Hej,

  Jag vet inte exakt vilka siffror du hänvisar till, men målet för materialåtervinning av plastförpackningar (exkl PET-flaskor) var tidigare 30% i Sverige. Sedan årsskiftet är målet på 50%.

  Sättet man beräknar hur många plastförpackningar som faktiskt materialåtervinns kommer också förändras. Just nu räknas även en del förpackningar med som sedan går till energiåtervinning.

  Läs gärna mer hos Naturvårdsverket om hur statistiken för materialåtervinning tas fram »

  Hanna Kommunikatör
 • Vad finns det för likheter respektive skillnader med plaståtervinning när man jämför Sverige med USA
  Naima
 • Hej,

  Har tyvärr inte så bra koll på återvinning av plast i USA. Finns säkert mycket bra information att hitta på nätet, till exempel hos United States Environmental Protection Agency (som är deras motsvarighet till Naturvårdsverket hos oss).

  Här har de samlat information om återvinning i USA »

  Hanna Kommunikatör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.