Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Kan jag polisanmäla nedskräpning?

Hej, i går blev jag vittne till när en person körande i en bil mitt i city slängde massor med Macdonaldsskräp  på gatan då jag låg bakom bilen. Jag blev så chockad och ledsen men kunde jo inte stanna och plocka upp eftersom det var mycket trafik. Jag fotade bilens reg nr och vet nu vem ägaren är till bilen men den har inget telefonnummer när jag kollar. Kan jag polisanmäla detta. Vet inte om polisen gör något men vore bra att personen fick påpekan att man kastar inte skräp ut ur sin bil i naturen.
Jonna

Kommentarer

 • Hej Jonna!

  Ledsen att svaret har dröjt. All nedskräpning är förbjudet, så det går absolut att polisanmäla.

  Mer om lagar och regler kring skräp finns här »
  Hanna
 • Hej,
  Jag har pratat med en kommunpolis om detta och min uppfattning utifrån samtalet är denna;

  -Pågående nedskräpning (i dagsläget mer än fimpar eller småskräp som kolapapper) kan man ringa 112 för. Nedskräpning är ett brott (om det är mer än småskräp) och man ska inte dra sig för att ringa 112 så får Polisen prioritera bland de ärenden och resurser som finns tillhand.
  -Redan genomförd handling där det inte finns människor kvar på platsen kan man polisanmäla. Det är bra för att synliggöra problemet och lyfta det högre i statistiken.
  -Man kan behöva vara beredd på att vittna.

  I ditt fall har du reg-nr men kanske svårt att bevisa att ägaren också körde bilen och var nedskräparen. Mot bakgrund av ovanstående hade nog ett samtal där och då till 112 varit lämpligt. Inte lätt att finna sig i situationen men nu har du lite mer kött på benen till en eventuell nästa gång.
  Du kanske kan posta lite info-material om nedskräpningens negativa effekter? 😀

  Mvh
  Jonas
  Jonas Lostelius
 • Tack för era svar. Jag skrev ett brev till personen och hoppas hen tar till sig det jag skrev.
  Bra att veta att jag kan polisanmäla om jag blir vittne till liknande händelse igen 👍
  Trevlig skräpfri sommar 🌞
  Jonna
 • Bra gjort Jonna! Och tack för intressant inlägg Jonas.

  Trevlig skräpfri sommar!
  Hanna
 • Hej! Ett hushåll i Göteborg har sedan två månader kapat av ovandelen av sin mur som är väldigt lång och som vetter ut mot G/C-banan. Skräpet ligger kvar på allmän mark mellan G/Cbana och återstående mur mot huset.
  Så här har det sett ut sedan mitten av februari och det ligger murrester, elkablar, cement, takpannor mm och skräpar som de inte verkar ta bort. Det är i högsta grad nedskräpning av allmänna ytor som borde göras något åt - hur gör man en anmälan om detta?

  Tacksam för svar
  Lena Regnault
 • Hej Lena!

  Tack för att du hör av dig. Kontakta din kommun och hör hur de kan hjälpa till!

  Vänliga hälsningar
  Therese Kommunikatör
 • Är det tillåtet för markägare att på sin egen mark dumpa plast, batterier, glödlampor, kläder, möbler, glas..etc?
  Eva Mohlin
 • Hej Eva!

  Här kan du läsa mer om vad lagen säger: https://hsr.se/artiklar/vad-sager-lagen

  Det är till exempel förbjudet att överge en bil eller förvara den på ett sätt som gör den till en risk för miljön eller människors hälsa. Hör av dig till din kommun för att höra hur de kan hjälpa till.

  Hälsningar
  Therese Kommunikatör
 • @Eva: Om allmänheten har insyn till platsen skulle jag polisanmäla ärendet, utifrån att lagen säger: "Den som med uppsåt eller av oaktsamhet skräpar ned utomhus på en plats som allmänheten har tillträde eller insyn till döms för nedskräpning till böter eller fängelse i högst ett år." 29 kapitlet, paragraf 7 miljöbalken.

  Batterier är dessutom inte vilket skräp som helst så ett telefonsamtal till kommunens Miljö- och hälsoskyddsförvaltning eller liknande kan också vara bra, men min erfarenhet är att kommuner dels gör olika, dels har svårt att nå effekt om markägaren inte är samarbetsvillig.
  Jonas Lostelius
 • Hej,
  Jag jobbar i en butik på Västerlånggatan i Gamla stan. Och har sett vid upprepade tillfällen när grannarna (som har cirka 10 st butiker på samma gata) slänger sina butikssopor och emballage i kommunens små soptunnor på gatan.
  De är ofta överfulla på kvällarna eller ligger skräp runtomkring.
  Kan man anmäla detta?
  Hanna Lif
 • Hej Hanna!

  Börja med att kontakta kommunen. Det kan även vara bra att kontakta fastighetsägaren så de kan informera hyresgästerna hur de ska hantera sitt skräp.

  Hälsningar
  Therese Kommunikatör
 • Hej
  Ang hur man anmäler nedskräpning så ringde jag också polisen för det saknas val för anmälan om nedskräpning på deras hemsida.
  Polisen jag pratade med hänvisade till att göra anmälan via telefon eller gå in på den lokala polisstationen.
  Börjar alla anmäla nedskräpning så kommer polisen inte att ha annat att göra. Men tänker att fler borde anmäla så att problemet synliggörs ännu mera.

  Nedskråpning är ju en typ av skadegörelse och borde kunna anmälas under den punkten.

  Sen funderar jag på om det inte är dags att förbjuda Take away öerhuvudtaget.

  Låter drastiskt men det bidrar ju enormt till slöseriet med naturresurser och till en gigantisk nedskräpning av vår utarmade natur.

  Jill

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.