Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Hur har nedskräpningen förändrats över tid?

Hej! jag undrar hur det var med nedskräpning förr (framför allt i havet). Hur nedskräpningen har varit det senaste århundradet och hur det kan ha blivit så allvarligt som det är nu.
Mvh Melinda

Kommentarer

  • Hej Melinda,

    Tack för din fråga! Vi vet inte exakt hur skräpsituationen har sett ut under senaste århundradet, det saknas kunskap kring det. Däremot vet vi att attityden kring skräp i havet har förändrats mycket under den tiden. I instruktionsfilmen "Sjövett" från 1964 rekommenderas det till och med att man slänger sitt skräp överbord, bara man ser till att det sjunker ordentligt.

    Här finns filmen »


    En annan förändring under det senaste århundradet som fått stora konsekvenser är att vi börjat använda plast. Produktionen av plast har ökat kraftigt sedan 1950-talet och idag tillverkas över 320 miljoner ton plast om året. Plast är också det absolut vanligaste skräpet i våra hav. Mellan 4,8 och 12,7 miljoner ton plastavfall och plastskräp från land beräknas hamna i havet varje år.

    Ungefär 40% av plastproduktionen används till engångsförpackningar och engångsförpackningar är också vanligt förekommande när vi mäter skräp på våra stränder. Så just hur vi producerar och konsumerar är en anledning till att det ser ut som det gör idag i våra hav.

  • Hej
    Hur mkt har nedskräpning längs våra vägar ökat de senaste 10 åren om man pratar ton.
    Mvh
    Staffan
    Staffan Månsson
  • Hej Staffan!

    Tack för din fråga! Vi vet tyvärr inte hur nedskräpningen ökat längs våra vägar de senaste 10 åren. I somras gjordes den första nationella mätningen av skräp, och den gjordes i centralorten i 75 kommuner. Med hjälp av skattningar kunde vi sedan skala upp resultatet och räkna ut att 60 ton skräp slängdes på marken under en vecka i juni.

    Läs gärna mer om den nationella mätningen här »


    Vi har gjort pilotmätningar tillsammans med Trafikverket vid rastplatser och hoppas framöver kunna få en ännu bättre bild av hur skräpigt det är längs våra vägar.

    Läs mer om pilotprojektet tillsammans med Trafikverket »
    Hanna

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.