Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Hur informerar ni för få folk att sluta kasta skräp?

Under 60 eller 70 talet var det en kampanj för att folk skulle hålla rent och ta med sig skräpet hem. Vill minnas att kampanjen var ganska intensiv och det pratades mycket om den. Har Håll Sverige Rent planer på en liknande kampanj. Har märkt att det finns ett behov av sådan information i samhället idag.

Kommentarer

 • Hej!

  Du har helt rätt, det finns ett stort behov av information om nedskräpning. Vi har tre större skräpplockarkampanjer under året, bland annat Hela Sverige plockar skräp nu i höstas där drygt 80 000 anmälde sig. Sedan sprider vi förstås information på många fler sätt, som till exempel via undervisning i skolan, i tidningar, på sociala medier och på skyltar i naturen.

  Det är lite svårare att slå igenom på samma sätt idag som under 60 och 70-talet, men vi gör vårt bästa för att nå ut.
 • Jag det är synd att det är svårare att slå igenom idag. Har ett flertal tillfällen sett personer städa bilen genom att helt enkelt slängar förpackningar från Mc Donalds och annat på parkeringen eller lämna kvar förpackningar på badstranden. Verkar som om vi har fått  in en kultur med ett annat sätt att se på nedskräpning jämfört med vad som vore önskvärt. Det hjälper ju inte att ha kampanjer om att plocka skräp om vi inte lyckas få de som kastar skräpet att sluta. Exempelvis genom att uppfostra nerskräpare genom skambelägga beteendet i annonser. Plockar själv skräp nära hemmet men tycker att det känns tröstlöst när ingen vågar ta upp det verkliga problemet. Min son sa till en familj som kastade skräp och fick svaret att han är en gris som gillar skit från mamman! Hur skall vi få barnen att sluta kasta skräp med när de har sådana föräldrar.
 • Ja, det är svårt att förändra människors beteende. Men att säga till är en viktig del i att skapa en norm kring att det är fel att slänga skräp, så jag tycker du och din son gör helt rätt. Det kanske bemöts illa i stunden men följer nog ändå med personen som blir tillsagd.

  Titta gärna på inspelningar från Nedskräpningsveckan som precis har varit, där sas mycket intressant om bland annat engagemang och trygghet.

  Dag 4 av Nedskräpningsveckan, tema Engagemang »


  Dag 3 av Nedskräpningsveckan, tema Trygghet, tillit och återvinning »

  Hanna
 • Föräldrarna ska lära sina barn att skräp slänger man i papperskorgar.
  Får inte barn lära sig det från mycket tidig ålder så blir det som det är idag.
  Hela samhället är idag helt utan ansvar därför måste det till utbildade skräppoliser som dömer ut stora böter omgående när de ser någon kasta skräp eller fimpar på marken.
  Svårare än så är det inte?
  Alla munskydd som bara slängs där man står är en stor fara för fågel och djurlivet.
  Andra ska inte behöva plocka skräp efter andra.
  Sverige har blivit en enda stor soptipp eftersom ingen vågar säga ifrån på skarpen och så kan det inte fortsätta.
  Dags för ordning och reda på alla områden nu!
  Berit Augustsson

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.