Hur påverkas groddjur utav skräp?

Hej vi är tre killar på Värmdö gymnasium som skriver ett gymnasiearbete om Cyklopendammen i Rågsved. Vi har gjort en artinventering av salamandrar samt rensat dammen från en hel del skräp.

Vi undrar alltså hur salamandrarna påverkas av att skräpet är i dammen.

Tack på förhand!
Isidor Philipson 18Nad-Värmdögymnasium


Isidor Philipson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej!

  Härligt att höra att ni rensat dammen från skräp! Jag har rådfrågat min kollega Eva som är vår expert på marint skräp och hon svarar så här på er fråga om hur salamandrar påverkas av skräp:

  Jag har aldrig fått den frågan tidigare och jag vet ingen som har forskat på just salamandrar. Mitt resonemang nedan får därför inte tas som någon absolut sanning utan utgår från vad vi vet generellt om skräpets och framför allt plastens konsekvenser i naturen.

  Salamandrar borde kunna både snärja in sig och bli fast i skräpet (läs gärna mer i den här artikeln hos Amphibian and Reptile Conservation). Salamandrar borde även kunna missta små plastskräp för mat så att dom drabbas av näringsbrist. Eventuellt läckande kemikalier från plasten kan naturligtvis drabba salamandern likväl som andra djur. Indirekt kan små, små plastpartiklar ätas av andra djur. Om dessa djur på något sätt drabbas negativt och försvinner (dvs minskad biodiversitet) kan det påverka salamanderns födotillgång. Om djur som äts av salamandrar får i sig plastpartiklar och överlever kan plastpartiklarna överföras till salamandrarna. Konsekvenserna av detta vet man dock lite om.

  En annan sak som jag tänker på är att stora skräp, t.ex. plastsjok som lägger sig på botten, skulle kunna påverka växtligheten i en damm genom att ljustillgången minskar. Eventuellt skulle det kunna påverka både salamanders möjligheter till att gömma sig mot predatorer, reproducera sig (om äggen fäst på växtlighet eller används som skydd) eller hitta föda. Men det är nog mindre troligt…
  Hanna Kommunikatör
 • Hej!

  Tack så mycket för ett superbra svar. Kommer att vara till mycket stor hjälp!

  Isidor Philipson 18Nad-Värmdö Gymnasium
  Isidor Philison
 • Vad bra, det ska jag hälsa Eva!
  Hanna Kommunikatör
 • Hej igen!
  Vad heter Eva i efternamn? Det skulle vara till stor hjälp för att kunna referera till henne i arbetet.

  Förstår om du inte får lämna ut sådana uppgfifter men tack på förhand!

  Isidor Philipson 18Nad-Värmdö Gymnasium

  Isidor Philison
 • Hej igen!

  Hon heter Eva Blidberg. Lycka till med arbetet!
  Hanna Kommunikatör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.