Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Häckningsperiod för fåglar

Är det verkligen en bra idé att plocka skräp i maj när fåglarna häckar? Viktigt att inte störa dom då!

Kommentarer

 • Hej Claes,

  Du har helt rätt, det är viktigt att ta hänsyn till fåglarna när man plockar skräp, speciellt under häckningsperioden.

  Så här skriver Daniel Bengtsson, Fågelskyddsansvarig på Sveriges Ornitologiska Förening & BirdLife Sverige, om vad man ska tänka på:

  Framförallt under perioden 1 april till 30 juni bör du som rör dig längs kusten vara uppmärksam på fåglar som visar oro genom att varna eller genom att bli närgångna i förhoppning att skrämma bort hot mot deras ägg/ungar (vissa kan t.o.m. bli aggressiva och attackera handgripligen!).

  Upptäcker du ett bo eller en ruvande fågel, eller misstänker att du kommit för nära en boplats, bör du försiktigt lämna platsen så fort som möjligt. Även om ägg/ungar kan verka övergivna, återvänder någon av föräldrarna med största sannolikhet så fort du avlägsnat dig.

  Tänk också på att hundar kan vara ett ännu större hot än människor och att dessa inte får springa löst på känsliga platser.

  Tack för visad hänsyn mot fågellivet – det ökar både dina och andras möjligheter att njuta av det!


  Hanna Kommunikatör
 • Kan man inte tidigarelägga kusträddardagen, så att det blir mindre risk att fåglar ruvar?
  Carin fajerson
 • Hej Carin,

  Nordiska kusträddardagen är ett samarbete mellan åtta nationer (Sverige, Norge, Danmark, Finland, Island, Åland, Färöarna och Grönland) så datumet har tagits fram inom den internationella projektgruppen.

  Just i år har vi ingen bestämd dag på grund av corona-viruset, men även när vi har det går det bra att välja att plocka skräp en annan dag om det passar bättre.
  Hanna Kommunikatör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.