Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Askkoppar att ta med sig för fimpar

Jag är för att nedskräpning med fimpar skall förbjudas och bötfällas. Men jag föreslår att man tillhandahåller små metallburkar/askar, som alla rökare kan ha på sig och fimpa i , när inte askkopp eller liknande finns i närheten. Dessa borde då säljas billigt av alla som säljer cigaretter. Jag kan t.o.m tänka mig att de är gratis till att börja med. Min ide har sitt ursprung från en vandringsresa i Kroatien, där man absolut inte får fimpa i nationalparker. Om detta funkar på svensk allmänhet är ju svårt att säga, men man kanske kan införa ett försök någonstans. Min poäng är att man skall underlätta för rökare att undvika nedskräpning, så att de inte har nåt att skylla på.

Kommentarer

 • Hej!

  Det är absolut en bra idé att underlätta för rökare att undvika nedskräpning. Det finns några fickaskkoppar på marknaden, men de har inte fått så stort genomslag än. Vi får hoppas att det blir ändring på det! Här finns två exempel:

  http://dondobbin.com/

  https://www.cigbuster.se/

  Vänliga hälsningar,
  Hanna, kommunikatör

  Hanna Kommunikatör
 • Tack för svaret. Det var intressant att se att det redan finns askkoppar på marknaden. Men som du säger, de verkar inte vara speciellt vanliga. Jag har ju aldrig sett någon (i Sverige). Hur kan man påverka detta? Varför har inte alla rökare en sådan? Är de för dyra? Är de för okända? Finns de på alla cigarett ställen? Behövs det en kampanj med piskor och morötter. Jag är ganska övertygad om att tillgången på askkoppar i sig inte kommer att öka användandet speciellt drastiskt. Är något på gång??

 • Hej,

  Det var många bra frågor! Jag har tyvärr inget svar på varför fickaskkoppar inte är vanligare, men jag tror att många inte känner till dem. En del rökare jag träffar på har egna varianter som exempelvis en plåtburk där de lägger sina fimpar. Sedan finns det också en utmaning i att fimpar inte alltid ses som skräp. Vi människor påverkas mycket av vad andra människor gör, så när vi ser att många slänger fimpar på marken blir det en signal om att det är okej att göra så.

  Ta gärna kontakt med något av företagen ovan, de har säkert bättre koll på var fickaskkopparna finns och hur mycket de används.

  Lycka till!

  Vänliga hälsningar, Hanna

  Hanna Kommunikatör
 • Hej - så bra med fickaskkopp som ni delade ut på 7/11 men alla har tagit slut. Var kan man få tag på fler?
  Mvh
  Jessica
  Jessica Dölling Gripberg
 • Hej Jessica!

  Fickaskkopparna finns också att köpa i vår webbshop.

  Här hittar du webbshoppen »
  Håll Sverige Rent

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.