FAQ – Kusträddarna

När öppnar anmälan?
Anmälan är öppen! Du kan redan nu bli en kusträddare på Kusträddarna (hsr.se)

Vad gör en kusträddare?
Alla som går med i Kusträddarna plockar skräp i närheten av vatten (hav, sjö eller annat vattendrag) och gör på så sätt en viktig insats i att hindra skräp från att hamna i havet. Skräp på land blir lätt skräp i havet, därför är det viktigt att vi gör en gemensam insats.

Vilket datum ska vi plocka skräp?
I år plockar vi skräp tillsammans runt Världshavsdagen den 8-11 juni. Det går självklart bra att plocka en annan dag. Det går att bli en kusträddare hela sommaren, så plocka när det passar dig! Vill du ha tips på event kan du besöka vår Facebooksida eller Instagram.

Var kan jag plocka?
I Kusträddarna plockar vi skräp i närheten av vatten (hav, sjö eller annat vattendrag). Ett tips är att kontakta din kommun för att se om kommunen har tips på områden som du kan plocka skräp vid. Det går även bra att plocka på platser som stränder, badplatser eller åar.

Kommer ni att skicka ut gratis skräpplockarkit?
Läs mer i vår tråd här: https://kundo.se/org/hall-sverige-rent/d/inga-skrapplockarpaket-i-kustraddarna-2023/

Det kommer finnas möjlighet att hämta ut gratis flergångspåsar hos turistbyråerna på Västkusten. Mer information kommer inom kort.

Vad ska man tänka på när man plocka skräp längs kusten?Vad gör jag av skräpet?
Så tar du hand om skräpet som plockas: 

BRA: Släng skräpet i närmsta papperskorg där det finns plats. Du gör en stor insats bara genom att ta upp skräpet från marken!

BÄTTRE: Ta med dig skräpet hem och lägg det i restavfall. Grymt bra jobbat!

BÄST: Sortera skräpet och lämna till återvinning. Återanvänd eller återvinn gärna påsen också. På så sätt minskar både klimatpåverkan och användningen av naturresurser! Heja!

Tips! Ta hjälp av kommunen om du plockar väldigt mycket skräp. Olika kommuner har olika sätt att hjälpa till så ring och fråga hur du ska göra om du inte får med dig skräpet.

Fåglar och häckningsperiod  
Här kan du läsa mer om vad som är viktigt att tänka på när det gäller fåglar och deras häckningsperiod: Viktigt att tänka på fåglarna

Information om flergångspåsen
Var är påsen tillverkad?
Påsen har vi tagit fram tillsammans med Fauna i Rättvik, Dalarna. Det är där den är uppsydd och tryckt.

Vilket material är påsen gjord av?
Skräppåsen är tillverkat ett OEKO-TEX-certifierat tyg av återvunnen polyester från spillmaterial som tillverkats i Polen. Påsen har en flourkarbonfri ytbehandling (DWR) och PU på insidan. Den har också ett GOTS-certifierat bomullssnöre och ett BlueSign-certifierat snörlås.

Hur ska jag tvätta påsen?
Påsen kan du tvätta i tvättmaskin på 30 grader. Vänd den gärna så att trycket hamnar på insidan för att minska slitaget, och tvätta den gärna i en guppypåse för att förhindra att eventuella mikroplaster läcker ut. Guppypåse finns att köpa i butiker som Naturkompaniet.

Håll Sverige Rent

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.