Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Förbud mot nedskräpande produkter som konfetti?

Hej! Dessa små tingestar, se bild, ingår i en "smällkaramell" som är tänkt att användas vid högtidliga tillfällen.. Det är förvisso en trevlig överraskning när smällen följs av ett regn av små tunna rektanglar eller stjärnor av tunt aluminium (eller vad det är). Den som smäller av en dylik grej utomhus tänker inte på att de små tingesterna flyger all världens väg och skräpar ner en masse där de landar. Jag blev varse detta själv en gång och det tog ca 20 minuter för mig att samla in dem jag såg. Alla gör dock inte det. I samband med skolavslutningen härförleden kan man bevittna stora mängder av dessa små "glädjespridare" kanta vägar och diken intill skolorna.

Dessa bör absolut förbjudas. En meningslös produkt som förutom kortvarig glädje skräpar ner i naturen.
Min fråga är om ni har uppmärksammat detta och gör något åt det.

Henry Söderström

Kommentarer

 • Hej Henry,

  Jag ber om ursäkt för sent svar. Vi håller med dig - det är ingen bra idé med konfettibomber utomhus. I samband med EU-direktivet om engångsplast så kommer det i Sverige den 30 april 2022 att bli förbjudet att använda konfetti som innehåller plast utomhus. Här kan du läsa mer om engångsplastdirektivet.

  Vänliga hälsningar,

  Hannah Projektassistent
 • Hej Henry och Hanna!
  Jag håller med till 100%. Jag och sonen plockade ca 500 småplastbitar efter att någon i grannskapet smällt av en sådan konfettibomb utomhus i samband med nyår.

  Kan man inte förbjuda dem helt och hållet? Iom att folk använder dem utomhus fastän det är förbjudet. Alternativ ersätta dem med pappersbaserade konfettibomber (som förmultnar fort). Det borde gå med något slags "lättare silkespapper" och glittriga, miljövänliga färger.

  Det är först när man förbjuder något - som "tillverkarna" tvingas att tänka nytt och vidareutveckla.

  Mvh, Maggan G
  Maggan G
 • Hej Maggan,

  Tack för att ni plockade upp konfettin! Vi håller med om att förbjuda plastkonfettin helt och har skickat det som förslag till nuvarande miljöministern, vilket du kan läsa mer om här: https://hsr.se/nyheter/svenska-folket-det-har-ar-den-mest-onodiga-plasten

  Vänliga hälsningar
  Therese Kommunikatör
 • Super, tackar❣️ Maggan
  Maggan G

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.