Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Certifiering/miljömärkning mot engångsplast

Hej!

Jag läste nyligen om certifieringen/miljömärkningen "Kranmärkt" som innebär att företag, organisationer och event kan certifiera sin verksamhet mot att inte använda flaskvatten. Man ska istället endast använda vanligt kranvatten. Jag tycker att detta är ett bra och klokt sätt att minska sin miljöpåverkan i fråga om klimat och energiförbrukning.

Detta fick mig till att fundera vidare på om det inte skulle gå att skapa och införa en liknande certifiering/miljömärkning mot produkter av engångsplast. Det vill säga plastmuggar, plastbestick, plastlaminerade tallrikar, sugrör med mera. Detta skulle då innebära att företag, organisationer och event skulle kunna certifiera/miljömärka sin verksamhet specifikt mot att inte använda engångsprodukter av plast.

Jag tror att det i många fall kan vara lättare och mer motiverande med sådana här mindre och specifika certifieringar/miljömärkningar. Som organisation arbetar man då mot mindre och mer specifika miljömål som är lätta att identifiera och uppnå i sin verksamhet. Att man sedan kan få en specifik certifiering/miljömärkning när man uppnått ett sådant miljömål kan både vara mer motiverande och medverka till att det är lättare att hålla fast vid det uppnådda målet. Det kan dessutom var en viktig marknadsföringsfråga.

Att jag skriver om min idé till Håll Sverige Rent beror på att jag anser att ni är den organisation i Sverige som är mest lämpad till att ta fram och administrera en sådan här certifiering/miljömärkning.

Jag har tyvärr inte något lika bra och klatschigt namn på min idé om en sådan här certifiering/miljömärkning som "Kranmärkt". Man skulle dock kunna tänka sig namn som "Fri från engångsplast", "Plastbantad verksamhet" eller liknande namn.

Jag hoppas att ni tänker igenom den idé som jag här presenterar och även tar den i övervägande. Jag hoppas också på att ni kan svara på mitt förslag och redovisa vad ni tycker om det hela.

Med vänlig hälsning
Bo Hansson
Halmstad
Bo Hansson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.