Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Brytande mot allemansrätten

Hej!
Varför bryter så många människor mot allemansrätten, tror ni? Vad är det vanligaste de gör?
Tack på förhand
Alice 

Kommentarer

 • Hej Alice!

  Vilken bra fråga! Vi vet inte riktigt vad som är det vanligaste sättet att bryta mot allemansrätten, men när vi frågat markägare om vilket problem som de upplever i samband med allemansrätten så säger nio av tio att nedskräpning är ett problem.

  Att människor bryter mot allemansrätten kan i vissa fall handla om att de inte riktigt har kunskap om vad man får göra i naturen. När vi frågat människor om varför de skräpar ner så är de vanligaste skälen att skräpet är komposterbart och att det inte fanns någon papperskorg i närheten.
  Hanna Kommunikatör
 • Hej. Jag har en granne som dagligen vistas på min mark när han rastar hunden. Jag ser att han trampat upp stigar som inte funnits där tidigare något som jag mer och mer irriterat mig på. Området han han går på börjar se ut som ett spindelnät av stigar. Jag har vänligt talat om att han vid enstaka tillfällen är välkommen att passera min fastighet men inte som i dagsläget dagligen utnyttja den som rekreationsområde. Har jag rätt i att säga så och isåfall hur går jag vidare. Helst vill jag kunna hänvisa till en text kanske för att inte få en alltför ansträngd grannsämja. Mvh Gunnar.
  Gunnar Berntsson
 • Hej Gunnar,

  Tack för din fråga, den var inte helt lätt att svara på. Jag har skickat den vidare till en kollega och hoppas kunna återkomma snart med ett svar!
  Hanna Kommunikatör
 • Hej igen Gunnar!

  Nu har vi rådfrågat Naturvårdsverket som svarar följande:

  Allemansrätten ger oss alla möjligheten att tillfälligt och hänsynsfullt vara i naturen utan att fråga markägaren om lov. Rättigheterna medför också skyldigheter att inte förstöra något eller störa markägaren eller andra som är ute i naturen. Att cykla, rida, vandra i naturen och bada mm ingår i allemansrätten.

  Men…

  • Allemansrätten gäller inte inom en hemfridszon runt ett bostadshus, dvs det område närmast ett bostadshus där man har rätt att få vara ostörd.

  • Allemansrätten kan också vara begränsad inom tätbebyggt område, tex i stadsparker kan det vara förbjudet att tälta eller göra upp eld, rida i parker, ha hundar lösa, detta är då reglerat genom kommunala ordningsföreskrifter.

  • Inom skyddade områden, naturreservat, fågelskyddsområden, nationalparker och liknande, kan allemansrätten vara begränsad genom reservatsföreskrifter, det kan röra tex förbud mot att elda utom på vissa särskilda eldstäder, tältningsförbud mm. Länsstyrelsen kan besluta om tillfälliga tillträdesförbud i samband med olyckor etc.

  • Det är inte tillåtet att hindra eller störa markägaren eller rättighetsinnehavaren på sådant sätt att det orsakar ekonomisk skada, t ex genom att aktivt och /eller avsiktligt förhindra avverkning av skog eller att gå på odlad mark.
  Under förutsättning att allemansrätten inte är inskränkt eller begränsad på något sätt enligt de fyra punkterna ovan så är området allemansrättsligt tillgängligt. Men nyttjande får inte gå så långt att fastighetens ägare (eller annan med särskild rätt till fastigheten, t ex en nyttjanderättshavare) tillfogas nämnvärd olägenhet eller ekonomisk skada.

  Vad som är att anse som nämnvärd olägenhet eller ekonomisk skada måste prövas av domstol i varje enskilt fall.
  Hanna Kommunikatör
 • Hej Hanna. Tack för ditt svar och att du tagit dig tid att titta på min fråga. Även om svaret kanske var en aning vagt. Hoppas du får en God Jul och ett riktigt Gott nytt år. Mvh Gunnar.

  Gunnar Berntsson
 • Ja, det är tyvärr svårt ibland att säga exakt vad som gäller kring allemansrätten. God Jul och Gott nytt år!
  Hanna Kommunikatör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.