Till senaste kommentaren

Bättre att kampanja för lagstiftning kring nedbrytbara cigarrettfilter?

Er kampanj "Farväl fimpen" är bra, men även om det blir tydligare lagstiftning kring att skräpa ned så kommer problemet sannolikt till stora delar kvarstå, pga mänsklighetens natur och det faktum att det inte finns fimphantering överallt där folk röker, vilket tyvärr är just överallt.
Tycker därför ni även borde rikta in er mot tillverkarna. Det borde vara olagligt att sälja cigaretter som inte har nedbrytbara filter. Tekniken har funnits länge, och varför ska tillverkarna komma undan effekterna av sina produkter? Det finns inga ursäkter att inte göra vanliga filter olagliga när bättre alternativ finns. Flera internationella stora märken såsom Swan & Rizla säljer redan cigaretter med nedbrytbara filter.
Samma gäller engångsprodukter såsom refiller-hylsor, juice mm till vaping, e-cigaretter och e-juice.
Är det inte väldigt märkligt att det kan kampanjas mot sugrör av plast, men inte cigarrettfilter av plast?

https://www.green-butts.com/
https://www.karmatips.in/
https://www.smokeytreats.co.za/
https://thefestivals.uk/biodegradable-filters/
Mats Bjur Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

  • Hej Mats!

    Tack för din fråga. Du har helt rätt att vi inte löser hela problemet med enbart lagsstiftning. Vi tror dock att det på sikt kan stärka normen att inte skräpa ner tillsammans med andra åtgärder. För att en lag ska få effekt krävs också att man jobbar med förebyggande åtgärder som information och fler askkoppar eller andra praktiska lösningar som gör det enklare för människor att göra rätt.

    Som du skriver är det också viktigt att samverka och ha en dialog med producenterna. Vi på Håll Sverige Rent har i dagsläget just den kontakten för att kunna påverka dem och deras konsumenter i syfte att minska nedskräpningen. Speciellt i frågan kring material av produkt men även förpackning.

    22 september röstade Riksdagen igenom Engångsplastdirektivet och Nedskräpningsboten som innefattar alla typer av skräp utan undantag, vilket du kan läsa mer om här.
    Therese Kommunikatör

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.