Attityder

Jag bor i ett utsatt område i Malmö och upplever det som väldigt skräpigt. Hela Malmö har problem med nedskräpning och man ser regelbundet hur personer kastar ut skräp från tex snabbmat ur bilfönstret under färd. Där jag bor kastar boende och butikspersonal i tobaksbutiker och liknande ut skräp ut på gatan. Det står ofta personer och hänger utanför butiker och portar och om de äter kebab eller godis brukar de slänga förpackningen rakt ner på marken trots att där finns papperskorgar två meter bort. Jag har försökt prata med ett par stycken och försökt förmå dem att använda papperskorgarna istället men det har varje gång lett till hetsig och hotfull stämning. Jag har varit i kontakt med kommunen som i princip frånsäger sig ansvar och hänvisar till hyresvärdar och polisen. Polisen i Malmö tar sig inte tid till att beivra nedskräpning.

De flesta av dessa personer har invandrarbakgrund och i många fall pratar de knappt svenska. Jag tror att de kanske inte känner till hur starka normer vi har mot nedskräpning i Sverige och hur beteendet uppfattas. I de fall de är uppväxta här och känner till det verkar de som skräpar ner ofta ha en identitet där de vänder sig mot samhällets normer och medvetet beter sig antisocialt, tex genom nedskräpning. Oavsett om det är medvetet eller omedvetet ökar detta polariseringen och utstötningen av dessa personer då majoritetssamhället tyst förargar sig över det. Därför tror jag det behövs en riktad kampanj just i dessa utsatta områden och gentemot invandrare. Har ni några riktade aktiviteter i dessa områden?

Kommentarer

 • Hej Tobias,

  Det låter inte alls bra, särskilt inte att kommunen helt avsäger sig ansvaret för skräpet. En skräpig plats upplevs ofta som otrygg och kan leda till mer nedskräpning och skadegörelse.

  Vi har precis gjort en förstudie för ett projekt som handlar om öka trivsel och trygghet genom att minska nedskräpningen i utsatta områden, men vi vet inte än om projektet kommer få finansiering. Det finns också bra exempel på hur andra kommuner jobbar. I Södertälje har man minskat skräpet i kommunen genom att t.ex. förbättra papperskorgar och genomföra kunskapshöjande kampanjer.

  Vi har också precis fått resultaten från Skärholmen där vi gjort ett pilotprojekt för att minska fimparna på gator och torg. Läs mer om det här »

  Min kollega Stefan som arbetar med vårt kommunnätverk är på semester just nu, men jag skickar vidare ditt inlägg till honom också så kan han ta med det till framtida samtal med Malmö.
  Hanna Kommunikatör
 • Hej! Jag bor också i Malmö, och jag håller fullständigt med om skräpproblemet. Det blir bara värre och värre. Har skrivit massor av inlägg till tidningar, under många år. Kommunen bryr sig inte ett dugg. Här matar man fiskmåsar, vilket drar råttor också. Det ligger skräp överallt. Buskar är fulla. Plastbitar hänger och fladdrar i träd. Det kryllar av fimpar på marken överallt. Samt  äckliga snuspåsar. Elskåpen runt om i stan, är fulla med trasiga papper med tape. Folk sätter upp, men ingen tar bort. Det regnar och blåser sönder. Jag skäms över den här stan! Anmäl gärna till kommunen. Ett problem också, är att folk är lata och inte använder papperskorgar. Här finns faktiskt massor. Men dom är dumt konstruerade, så fåglar rotar i dom, och drar upp en massa skräp. Folk kan stå en meter från en papperskorg, och ändå kasta på marken. Då är det ju fullständigt hopplöst. Det måste till dryga böter, men då måste ju någon finnas där, som ser det, och som har rätt att ge böta. Ett nytt problem som tillkommit, är munskydden, som folk slänger var som helst. Högst otrevligt. Folkhälsomyndigheten som rekommenderar munskydd, kanske borde gå ut och tala om var folk ska kassera dom. Tydligen behövs det.
  Hoppas detta inlägg läses, och gör nytta.
  Marie
  Marie Nilåker

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.