Till senaste kommentaren

Är biologiskt nedbrytbar plast bättre än biobaserad för take away förpackningar (då i Sverige?

Är biologiskt nedbrytbar plast bättre än biobaserad för take away förpackningar (då i Sverige)? Har hört att så inte är fallet då PLA plast ej kan återvinnas i Sverige/brytas ner i vår miljö naturligt och att man därför istället bör använda rPET?
Mathilde Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Mathilde!

  Du har helt rätt i att bionedbrytbar plast inte är så bra i alla lägen. Ofta behövs industrikompost för att det ska kunna brytas ner. Så här sammanfattas det i regeringens utredning: Förslag till hållbar plastanvändning (2018).

  EU-kommissionen poängterar att nedbrytbar plast inte är en lösning på problemen med nedskräpning eftersom den kräver särskilda miljöförhållanden för att brytas ner. EU-kommissionen har för avsikt att föreslå regler för att definiera och märka komposterbar och bionedbrytbar plast samt ta fram livscykelanalyser för bedömningar av när nedbrytbar plast är lämplig att använda.

  Exakt vad som ska användas istället är svårare att reda ut. I ett nedskräpningsperspektiv är det alltid bättre med produkter som är avsedda att använda om och om igen, alltså flergångsartiklar istället för engångsartiklar.
  Hanna Kommunikatör
 • Hej, okej tack för info:)

  Mathilde Klingspor

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.