Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.

Vem ansvarar för renhållning?

I Båstads kommun ligger Stora Hults strand som är en kommunal badstrand och samtidigt naturreservat. Här passerar Skåneleden och Kattegattleden. Dessutom rastas dagligen flera tiotal hundar i området. Reservatet ägs av byalaget, ett antal fastigheter som äger var sin bit. Sommartid finns 4 soptunnor i området, utsatta av kommunen med motiveringen att det är ett s.k. EU-bad. Från i år har kommunen beslutat ta in samtliga soptunnor under de 7 "höst-vinter-vår" månaderna med motivering att kommunen inte äger marken. Tidigare år har man låtit 3 tunnor stå kvar vintertid. Vems är ansvaret för att det ska finnas möjlighet att kasta skräp och hundbajspåsar? (Många som promenerar i området har brukat samla skräp som flyter iland, oftast med dansk text) Länsstyrelsen säger att det inte är deras ansvar att sätta ut tunna.
Tacksam för utförligt svar.
Lars Olefeldt

Kommentarer

 • Hej Lars,

  Som jag förstår det är det en kommunal badplats som ligger på privat mark, och som dessutom är inom ett naturreservat som förvaltas av Länsstyrelsen. Rent generellt spelar det något komplicerade förhållandet ingen roll då det inte finns något lagstadgat ansvar för någon av aktörerna att sätta upp och underhålla papperskorgar. Däremot ligger det i kommunens intresse att avfallshanteringen kan skötas året om då det vid nedskräpning sannolikt blir kommunens ansvar att städa enligt Lag (1998:814) med särskilda bestämmelser om gaturenhållning och skyltning 4 §.

  Vi förordar som du förstår att det ska finnas möjlighet för allmänheten att göra sig av med sitt avfall, och vår förhoppning är att det går att nå en överenskommelse med kommunen om att ha papperskorgar året om. Att kommunen under sommarperioden förser en privat strand med papperskorgar skapar dessutom förväntningar hos allmänheten om att det är en kommunal service som ska finnas där.

  Med vänlig hälsning

  Stefan
  Stefan

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.