Till senaste kommentaren

Val av kulör på dörrar och fönster till tegelhus från 1890?

Hej,

Vi vill göra vårt hus från 1890 vackert igen och ska bland annat byta fönster och dörrar. Vi skulle gärna få råd av er om val av kulör. Ni har så fina färgsättningsförslag för trähus.

Huset finns i Skåne och är byggt i ”Limhamnstegel” ett väldigt livligt och röd/gul/grön spräcklig tegel som gissningsvis var en andrasortering. Många gamla hus i området är förändrade och vi har inte hittat någon tydlig stilinspiration.

Vi vill gärna att teglet lyfts fram och att fönster och dörrar på ett naturligt sätt passar in med det.

Huset har en lång fasad med sex fönster och två dörrar mot gatan i ett rakt söderläge.

Vi har funderat på röda fönster och dörrar. Tänker då en rödbrun nyans som smälter in med teglet. Är dock rädd att det blir för dominerande med rött som ju är svårt att bryta till en mildare nyans. Eller ljusare beiga fönster och kanske röda eller mörkgröna dörrar.

Taket kommer att bli svart papptak.

Vad är ert råd?

Med vänlig hälsning,
Andrea

Huset till höger är vårt hus och bilden är tagen 1938. Den sista bilden visar en del av huset idag.

Kommentarer

  • Hej Andrea,

    Jag skulle mer än gärna råda dig i färgsättning, men eftersom jag upplever att du är mån att att göra "rätt" så tänker jag tipsa dig om att kontakta  Svenska Byggnadsvårdsföreningen.

    Du är kanske redan medlem? Som medlem kan du kontakta ditt länsombud för specifika frågor gällande just ditt bostadsområde. Frågor som tidstypisk färgsättning är en fråga de gärna hjälper till med. Du kan även få tillgång till rådgiving av en byggnadsvårdsexpert angående restaurering av den typen av vackra tegelhus som ni har. Ett plus är även att du får rabatt i byggnadsvårdsbutiker landet över.    Amelie
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.