Val av kulörer - skärgårdshus 1887

Hej !
planerar att måla ett skärgårds hus från 1887 och skulle vilja få tips om färg kulörer. Hade tänkt att måla huset i en ljusare gul färg med gröna fönsterbågar och vindskivor. Tycker er Jugendgrön är jätte fin men vilken gul fasadfärg passar den till, är Herrgårdsgul rätt nyans eller blir den för kraftig/mörk ?

Kommentarer

  • Hej Anders,

    Här finns några olika aspekter att väga in. Dels hur liknande hus färgsattes på platsen samt vad du själv tycker är fint. Själv tycker jag att våra linoljefärger herrgårdsgul samt jugendgrön passar väldigt fint ihop och ger ett väldigt mjukt intryck. Det framkommer dock inte vilken kulör du tänkt dig till eventuella knutar och foder. Om det är så att dessa ska vara i en annan kulör skulle jag rekommendera dig att måla vindskivorna i densamma. Under denna tidsperiod kunde husen ha upp till sju kontrasterande kulörer, men generellt målades inte fönsterbågar och vindskivor i samma kulör. Det finns såklart lokala traditioner som kan avvika. Ett tips är att läsa om tidens strömningar och se exempel i vår artikel Färger för trähus, samt kontakta ditt länsmuseum om du vill få ytterligare information om färgsättningstraditioner lokalt.

    Om du själv vill bilda dig en uppfattning om hur kulörerna uppfattas på plats är det bra att måla upp ett större prov. Vi säljer provburkar (0,2 L) av alla våra linoljefärgskulörer.
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.