Till senaste kommentaren

Ta bort limfärg och måla med matt linoljefärg

Hej Gysinge,
Nu tänkte jag starta ommålning av ett limfärgat innertak med er matta linoljefärg (vit). Den ska ju vara nästan magisk. Men hur gör jag med limfärgen? Ska den ned med tapetklistermetoden och sedan målas eller räcker det att tvätta (typ er måleritvätt), slipa och sedan måla. Ska man räkna med två strykningar?
På 1 L burken står det att den räcker till ca 10-12 kvadratmeter är det då en strykning som är tänkt?

Kommentarer

 • Hej,
  En färg sitter aldrig bättre än sitt understa lager och den matta linoljefärgen går att måla på de flesta underlag. Just limfärg lämpar sig sällan att måla ovanpå. Den kommer troligtvis att släppa.

  Jag rekommenderar att du tvättar ner limfärgen innan du målar med den matta linoljefärgen. Enklast är, precis som du själv föreslår, att använda tapetklister och en skrapa. Läs gärna mer i vår artikel om gammal limfärg 

  En liter färg räcker till 10-12 kvm en strykning. Räkna med två strykningar.


  Amelie
 • Hej,
  Vi har tagit fram ett gammalt planktak målat med limfärg. Är det en bra idé att måla om med just limfärg? Vad talar för / emot limfärg? Räcker det att borsta bort överflöd av gammal färg för att få den nya att fästa? Vad rekommenderar ni?

 • Hej Cecilia,

  Läs gärna under Byggnadsvård - Gör det själv om fördelar respektive nackdelar med limfärgstak, matt linoljefärg och andra ytbehandlingar.
  Här kan du även läsa om hur du behöver ta bort all befintlig limfärg innan ommålning. Det är detta moment som får de flesta att vilja byta till en annan sorts färg. Även om ett limfärgstak är oerhört vackert, är det lite krångligt att underhålla.

  Amelie
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.