Underarbete innan slamfärgsmålning?


Tagit bort akrylfärg från fritidshusets panel. Huset har stått omålat 3 år. Det finns en del rostiga spikar.
En del gammal gul färg kan skönjas på vissa ställen. Ska målas med gysingegrått.
Rekommendation?


Kommentarer

 • Hej!
  Slamfärg är i grunden gjord för omålad, ohyvlad träpanel eller tidigare slamfärgsmålad yta. Eftersom den enbart innehåller vatten, pigment, rågmjöl och en liten liten skätt linolja behöver underlaget vara så "magert" som möjligt (dvs inte mättat med något fett.) för att slamfärgen ska fästa.

  Akrylatfärgen är en latexfärg, som vanligen innehåller vätmedel,dvs ett bindemedel som är nära besläktat med tvätt- och diskmedel. Vid målning på trä utomhus fäster den jämförelsevis dåligt. För att få den att fästa bättre rekommenderas därför nästan alltid en grundning med en oljefärg som bättre fäster och tränger in i underlaget.

  Så, trots att huset stått skrapat/omålat i 3 år så är det högst troligt att det finns oljerester kvar i träpanelen. Slamfärg kommer alltså inte att fästa. (om den mot förmodan gör det precis vid målningen kommer den att släppa från sitt fetare underlag inom några veckor.).

  Rekommenderad färg är således istället en oljebaserad färg såsom linoljefärg. En linoljefärg med samma närmaste NCS kod /kulör som slamfärgen Gysingegrå är Grön Umbra 15%
  För instruktioner om själva målningsprocessen kan du läsa i vår artikel Måla med linoljefärg.
  Amelie
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.