Till senaste kommentaren

Tvätta och ljusa upp timmervägg inomhus med såpa och klorin?

Hej! 1965 plockades timmerhuset ner, flyttades från Östergötland till en ö i Stockholm skärgård. Huset isolerades och panel sattes utvändigt. Invändigt fick de gamla stockarna bli innervägg i hela storstugan, ca 60kvm golvyta. All belysning var i form av fotogen och uppvärmning endast med vedspis. Tak och väggar är givetvis väldigt smutsiga efter alla år med fotogenlampor etc, och det är väldigt mörkt inomhus. Nu vill vi tvätta och ljusa upp rejält, dock utan att måla stockarna. Vi har fått råd som att såpatvätta och klorinbleka. Vad säger ni om det? Jag är tacksam för alla tips och råd jag kan få. Vi funderar på att ta in proffs som gör detta åt oss.

Kommentarer

  • Hej,
    Att tvätta med en naturlig skonsam linoljesåpa kan bara göra stockarna gott och du kommer märka en markant skillnad direkt. Många år av eldning och fotogenbelysning lämnar spår och jag förstår att det upplevs som mörkt. Linoljesåpan "bleker" på ett naturligt sätt och lämnade en vårdande fet hinna men kommer inte att ljusa upp rummet flera steg. Framförallt vid en upprepande användning och skurning. Här kan du läsa mer om Gysingesåpa (vår linoljesåpa) och dess användning.
    Att bleka med klorin är tyvärr inget vi kan rekommendera. Vår idé om byggnadsvård är att tillhandahålla naturligt framställda genuina kvalitetsprodukter som lämnar så lite spår i naturen som möjligt och som vårdar våra hus och material för kommande generationer.

    Amelie
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.