Tryckinpregnerad altan - måla?

Vi byggde ny altan förra året. Nu vill vi behandla den. Räcket vill jag måla vitt i linolja och golvet med linoljesåpa. Kan jag köra linoljesåpa även på räcket om jag sedan vill måla det senare i år eller ev nästa år? Vad tvättar jag bäst med annars? Ska jag späda första lagret med linolja eller baldamterpentin? Tack på förhand, vill beställa hem rätt grejer innan jag kör igång.

Kommentarer

 • Hej,

  Bra att du låtit altanen stå ett år! Tryckimpregnerat virke innehåller ofta halter av koppar för att lite sämre virke ska bli mer hållbart och beständigt. Vi är mer hänvisade till tryckimpregnerat idag, ­eftersom det är svårare att få tag på bra, tätvuxet virkemed mycket kärnved.

  Själva kopparurlakning (utsöndring) vill man gärna undvika vid målning, framför allt vid användning av ljusa färger. Vid genomträngning kan det lämna tydliga gul och orangea fläckar som liknar "rost". (Om ni har möjlighet och tålamod att låta räcket vara omålat en sommar till rekommenderas det.)

  Om du ska måla räcket med linoljefärg rekommenderar jag tvätt med vår milda målartvätt. Risken finns att såpan tränger in i träet och vid målning löser upp färgen på små ställen eller bildar blåsor. Vår Svanenmärkta Linoljesåpa löser linoljefärg på ett magiskt sätt, perfekt att använda för skonsam och miljövänlig tvätt av händer och nedstänkta kläder alltså, men inte så bra att "grunda med". Även om det låter osannolikt att det skulle finnas rester kvar vid en målning nästa sommar så är det onödigt att chansa vid målning i år.

  Jag kan även rekommendera att du grundar med vår utomhusgrund, vit, om du ska måla ett räcke i en ljus kulör som p.g.a sin låga pigmenthalt har sämre motståndskraft mot påväxt. Påväxt är något som drabbar de flesta som har natur eller växter nära inpå fasad eller altan. Med zinkvitt pigment i utomhusgrundfärgen har du iallafall gjort ditt bästa för att skydda lite extra och få ett extra hållbart resultat.
  Lycka till!
  Amelie
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.