Till senaste kommentaren

Luta, olja och hårdvaxolja nytt trägolv

Vad anser ni om att luta ett nytt trägolv, sen köra pigmenterad olja och sedan hårdvaxolja på?
Jag läste vad det stod här om att bara luta, men inget om lutning+hårdvaxolja?

Amanda

Kommentarer

  • Hej Amanda,

    Det som händer vid lutning av trägolv är att luten bryter ner träfibrerna och gör golvet känsligare. Många använder lut på trägolv för att direkt få ett utseende som ska efterlikna ett traditionellt skurgolv, utan att få skurgolvets hållbarhet.

    Ett lutat golv, där ju träet är betydligt känsligare, kräver dessutom alltid ytterligare behandling för att kunna användas. Problemet med att använda pigmenterade produkter är att det visserligen kan se fint ut till en början, men efter en tid när pigmenteringen slits bort i gångstråk är det väldigt svårt att bättra på utan att golvet ser väldigt flammigt ut. Hårdvaxolja är en relativt modern produkt som vi varken säljer eller har erfarenhet av. Dock kan det vara bra att veta att oavsett vilket typ av vax du använder måste vaxytan alltid avlägsnas om du i framtiden vill utföra en annan typ av behandling.

    Utifrån din beskrivning verkar det som att du vill ha ett ljust och hållbart golv som påminner om ett klassisk skurgolv. Min rekommendation är du i stället väljer att såpskura dina golv med linoljesåpa för att med tiden få ett ljust, vackert och hållbart golv som känns varmt att gå på. Ett skurgolv blir, till skillnad från ett golv som är lutat, oljat och vaxat, bara vackrare med tiden.
    Elin
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.