Till senaste kommentaren

Träbehandling verandagolv och målning av bytta bottensyllar/lagningar av timmerhus.

Hej
Har vänt mig till fackhandeln vad gäller färg, men där får jag bara svar på vad som är bäst utifrån vad de har för egna produkter att sälja...så jag frågar er som vet!

Vill gärna ha råd av er om vad jag ska behandla mina renoverade timmerhus med.
Jag har bytt någon bottenstock och fällt in lagningsbitar (ca 1 meter i längd) i de timmerhus jag har här ute vid Hälsingekusten.
Under ett heltäckande tak så lägger jag nytt regelvirke för altangolv. Ohyvlat virke i reglarna.
På reglarna ligger sedan obehandlad gran som hyvlats lokalt.
Mina frågor är; Vad ska jag behandla reglarna med för något som inte myror och andra insekter går på? Tjära? Olja?
och
Vad ska jag behandla "trallvirket" med? Kanske någon ljus pigment i den blandningen. Olja?
Bottenstocken och de lagningar som gjorts kommer jag att använda slamfärgen från er.

Kommentarer

 • Hej,

  Vad härligt att höra om de fina virkeskvaliteter du verkar använda dig av! Det är nästan så att man kan känna doften.
  Utvändigt skulle jag säga att en tjärfärg/olja, som till exempel vår Roslagsmahogny ,är bra för reglarna. Ohyra och smådjur av de flesta sorter tycker illa om tjärdoft. Givetvis fungerar det med ren tjära men det beror lite till vilken grad man tycker om och kan leva med tjärdoften. Den ger ifrån sig en skarp doft ganska länge om det är ren tjära men är mildare och avtar successivt om man istället använder en tjärolja.

  Linoljan är en bra produkt för behandling av ditt verandagolv i gran. Det tränger in i träet och låter det andas samtidigt som fukt stängs ute vilket på sikt ger en längre levnadstid. Upphettad kokt linolja är en väl beprövad impregneringsmetod. (värm till ca 80 grader med hjälp av en oljevärme och stryk på försiktigt. Överskottet kan torkas bort nästan direkt med en torr trasa.)

  Tips gällande de bytta stockarna/lagningarna - Om du har tålamod att vänta med målningen med slamfärg rekommenderar vi dig att inte måla direkt utan gärna vänta ett halvår eller upp till ett år för att färgen ska få bättre fäste och hålla längre. 

  Lycka till!
  Amelie
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.