Hur vet jag att linoljefärgen har torkat?

Hej på er!
Jag har målat mina första fönsterbågar och efter 3 dygn (16-19 Juni) ser det fortfarande ut att det behövs torktid. Det är inte så att det färger av sig när man har kontakt med bågen. Ser själv, jag tog en bild efter nästan exakt 3 dygn, det andra är gjord 8 tim. senare. Min fråga: Kan jag redan målar 2. gången eller ska jag vänta tills allt ser matt ut?

Kommentarer

  • Hej Andreas,

    Jag gissar att det är linoljefärg du målat med. Du kan börja med att testa om linoljefärgen är helt torr. Detta gör du genom att repa med nageln på den målade ytan eller trycka tummen mot och vrida runt. Följer mjuk färg med har det ännu inte torkat helt. Linoljefärgen kan i normala förhållanden vara övermålningsbar efter två dygn inomhus och tre dygn utomhus men det är inte säkert. Har den ännu inte torkat efter 5-7 dagar kan det vara för tjockt målat.

    Om det är så att färgen torkat ser det på bilderna ut som att underlaget suger olika och åtgärdas enklast genom att måla en gång till för att mätta de partier som är mer sugande. Läs gärna mer i artikeln Måla med linoljefärg
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.