Sprickor på kakelugnsplattor

Hur kan man laga sprickor på en kakelugn? (ej i fogarna utan i själva kaklet)

Kommentarer

 • Hej Karin,

  Att laga mindre glasyrskador eller sprickor på kakelugnen är oftast väldigt enkelt att laga själv. Om det handlar om sprickor som inte är speciellt djupa eller breda brukar vår kakelugnsfog maskera sprickorna väldigt bra och är dessutom väldigt enkelt att jobba med. För vita kakelugnar blandar du ihop innehållet i förpackningen med vatten tills du får en grötig konsistens. Är din kakelugn i någon annan kulör behöver du först blanda kakelugnsfogen med pigment i passande kulör innan du tillsätter vatten. Applicera sedan fogen över sprickorna med exempelvis en gummispatel och efterpolera sedan med förslagsvis en bomullstrasa. Klart!

  Om du däremot har en kakelugn med glasyrskador så som att en hörn har slagits bort eller att flisor saknas brukar inte kakelugnsfogen vara hållbar nog. I sådana fall behöver du:Arbetsgång:
  1.  Blanda till en pasta av gipsmjöl och vatten efter tillverkarens rekommendation.
  2. Vänta en stund för att gipset ska få brinna (stelna) tills blandningen fått en konsistens som inte är rinner av kaklet vid applicering.
  3. Applicera gipspastan på skadan. Låt torka.
  4. Slipa ytan jämn med ett fint sandpapper.
  5. Blanda lika delar kokt linolja och balsamterpentin och stryk på ytan. Låt torka.
  6. Om skadan endast är begränsad till små utslag går det bra att stryka lagningen med ren dammarlösning för att få en blank yta. För större skador - hoppa till punkt 7.
  7. Blanda dammarlösning med färgpigment i kaklets kulör till en gröt. Fortsätt sedan att späda med dammarlösning till lämplig konsistens. Stryk lagningen med färglösningen och upprepa om färgen inte täckte tillräckligt första gången.
  Mer information om underhåll av kakelugnar hittar du i vår artikel Om kakelugnar - Reparation, lagning och underhåll .
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.