Slitna ytor på såpskurat golv

Hej!
Jag har ett såpskurat grangolv där stora delar av golvet är i fint skick. Tyvärr är det lite slitet på vissa ställen, i hallen och där köksbordet står. På dessa ställen reser sig små flisor efter att jag såpskurat det. Vad gör jag för fel?

Tacksam för hjälp!
Per

Kommentarer

 • Hej!

  Jag tänker direkt på ett gammalt slitet golv i breda plank som legat i ett hus, eller flyttas med och runt, i över hundra år. Ser framför mig groparna som blev naturligt av slitage framför spisen, under bordet, innanför ytterdörren och vid trösklarna. De visar spår av historien och tidens tand på ett så talande sätt.
  Grangolv är ett riktigt tåligt och bra golv men givetvis påverkas även denna sort av användning och slitage. (Även om vi numera inte lika ofta klampar runt med grova ytterskor eller hårda träskor).

  När man skurar ett golv med hård borst så kan fibrerna resa sig, det är inget fel du gör utan det är så trä fungerar. Om man har täljt en träbit någon gång vet man att man ideligen får vända och vrida på den för att inte tälja mot fibrerna eller undvika kvistpartier... Om man använder varmt vatten vid skurning mjukar man upp träfibrerna ytterligare och golvet blir slutligen grådaskigt och ännu känsligare. Det är bland annat därför vi alltid rekommenderar såpskurning med kallt (!) vatten. Linoljesåpa är en oslagbar och skonsam rengöringsprodukt, mild mot både natur och människa, och löser fett och smuts i kallt vatten.

  Till din fråga - det finns några saker du kan prova:
  • slipa av ytan med fint sandpapper efter varje skurning tills du upplever att det successivt minskar.
  • byta ut den hårdare skurborsten mot en badborste eller liknande mjukare borste på de mest utsatta områdena.
  • använda en mjukare borste (som t.ex. badborsten) och lite finkornig sand för att slipa lite lätt även när du skurar. Den sopas upp efter skurningen och det mesta kan återanvändas.
  Hoppas du hittar en lösning som fungerar för dig. Lycka till!
  Amelie
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.