Till senaste kommentaren

Slipning innan skurning med gysingesåpa?

Hej! Fick ett superbra svar av er tidigare gällande springor på trägolv men jag undrar nu hur man ska förfara för att kunna påbörja skurning av vårt golv. Det verkar ha slipats rätt hårt av tidigare ägare, se bild. Golvet känns stabbigt och ”ohyvlat”, som att de bara slipat bort den ”gråa” färgen och sen gett sig och spikat på masonit och lagt golvmatta. Behöver vi slipa det ytterligare eller är det bara att gå på med er såpa och skura golvet till bättre skick?
Rasmus

Kommentarer

  • Hej Rasmus,

    Det skadar ju inte såpskura ett område några gånger som ett test för att se hur ytan känns efteråt. Du beskriver att golvet känns ohyvlat, vilket jag tolkar som att det känns ojämnt och stickigt. Kanske är det ett gammalt undergolv du tagit fram. Undergolv var ofta av något sämre kvalitet och tänkta att agera som underlag för ett annat golv så som parkett eller linoleum. Idag väljer många att ta fram undergolv, vilket i sig inte är ett problem så länge man är medveten om att golvet inte är lika tåligt som ett golv som var tänkt att synas. Helst ska slipning undvikas då du efter slipning får en yta som är mjuk och därmed känslig för stötar och fläckar. Med tiden och återupprepad såpskurning blir visserligen träet tåligare igen. Om golvet endast känns lite strävt kan det vara en idé att försiktigt svepa över golvet för hand med ett fint sandpapper.

    Skulle varken såpskurning eller lätt slipning göra att golvet blir så som ni vill ha det kanske golvslipning blir en sista utväg. Om ni väljer att slipa för att sedan såpskura kan det vara bra att tänka på att inte vara så hårdhänt med skurborsten och inte skura för länge på samma ställe. I och med att träet till en början är känsligare är det lätt hänt att vid hårdhänt hantering skura upp en flisa eller två.
    Elin
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.