Till senaste kommentaren

Går det att göra ett skurgolv av ett lackat trägolv?

Hej,
Har ett hus med lite olika trägolv som när vi köpte huset var obehandlade iallafall en del av dem. Vi försökte skura med såpa, men golvet reste sig och det blev ej bra. Då slipade vi och lackade dem. Tyvärr blev slipningen hård och det gick lite sönder i kanterna av plankorna, en del skador på golvet kom oxå fram, typ maskätet eller vad det är för djur.
Detta var ett tag sen och jag ser här att man absolut ej ska slipa. Vi har lagt ett annat golv över, vilket har varit bra för det har blivit varmare i huset och mera tätt. Men nu skulle vi ändå vilja ta fram de gamla golven igen. Men golven är ganska gula, går det ej att få skurgolv av dem? Funderade på att slipa av bara översta lacken om det går, men vet ej. Kan ej sådant här. Vill ha det mera ljust. Vill helst ej lägga in nytt, pga att vi har låg takhöjd, så ser fram emot att få tillbaka lite takhöjd.
Eller har ni något annat tips?
Vet ej vad det är för trä. Det är ett golv som är äldre, ganska breda men även lappat o lagat, ändå charmigt. Ett annat golv är mkt yngre och mera lika i bredd.

Om ni har något tips får ni gärna berätta, värt att fråga iallafall.

Tack på förhand!
Mvh

Kommentarer

 • Hej,

  Lappat och lagat golv behöver inte tyda på att det är ett undergolv (dvs ett golv enbart lagt för att fungera som undergolv till exempelvis ett tunnare linoleum golv och därför var av enklare virke) utan det kan vara ett bra golv ni har. Att det däremot är maskätet eller har liknande skador kan tyda på att det är flyttat från ett enklare timmerhus/stuga/fejs/lada till ert hus. Det är vanligare att golv i uthus blev maskstungna än inomhus.

  Har man ett lackat golv går det tyvärr inte att få ett skurgolv utan att slipa bort all lack. Ni kanske ska fundera på ett målat golv?
  Linoljefärgen fyller i viss mån igen håligheter och springor och håller flisor och stickor i schack. Och då kan ni få ett ljust golv som ändå är det ursprungliga gamla, i trä och skönt att gå på. Och ni behåller takhöjden.
  Ett annat alternativ är att fernissa om golven (lacka) eller att slipa och sedan olja dem.

  Värt att fundera på. Läs gärna mer i våra artiklar om olika golvbehandlingar.
  Amelie
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.