Till senaste kommentaren

Göra skurgolv av felaktigt såpabehandlat golv?

Om jag har ”såpat” mina nyslipade brädgolv ”av misstag” (blev felinformerad i butik och gjorde en miss i mina efterforskningar pga okunnighet) men istället vill ha skurgolv, hur gör jag då? Kan jag ”behandla över” golvet och börja använda linoljesåpa utan vidare åtgärder efter mitt misstag, för att uppnå ett fint skurgolv? Tacksam för svar!

Kommentarer

 • Hej Helena,

  Kan börja med att säga - Inga problem! Du nämner inte hur du gått till väga vid "behandlingen". Det vi vet om felaktiga såpabehandlingar (alltså att man inte för- eller eftersköljt och använt för stor mängd koncentrerad såpa i tro om att man gör en slags impregnerande behandling) är att resultatet lämnar en klibbig yta som lätt drar till sig smuts och snabbt blir fläckigt.

  Om vi utgår ifrån att dina golv är i liknande skick går det utmärkt att börja skura dem för att på sikt (det tar några skurningar, ha bara tålamod) få till ett så kallat skurgolv. Hårt smutsade golv i kombination med dagligt slitage och tuffa skurbehandlingar nötte historiskt ner gamla golvplank till det vi idag refererar till som skurgolv. Så det kan ta tid då vi normalt inte sliter på våra golv på samma sätt, men fungerar gör det i vilket fall.

  Viktigt i ditt fall är att du blöter golvet innan varje skurning, inte använder för stor mängd linoljesåpa vid varje tillfälle (1-2 dl linoljesåpa per 10 L kallt vatten räcker utmärkt) och att du sköljer ett varv med rent kallt vatten. Torka till sist upp det som går med en torr ren trasa eller mopp.

  Lycka till!

  Amelie
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.