Såpskura ett nylagt grangolv

Hej! Vi har ett nylagt massivt grangolv från XX. Vi vill gärna såpskura detta golv men undrar om man behöver slipa innan. XX rekommenderar slipning före behandling. Finns risk för stickor om man inte slipar eller vilken anledning finns att slipa innan? Vad skulle ni rekommendera?

Kommentarer

 • Hej,

  Det låter ju fantastiskt med ett massivt grangolv. Och fint att såpskura gran, då golvet kommer att behålla sin vackra naturliga ljusa färg.
  På avstånd är det svårt att avgöra om det behöver slipas eftersom jag inte vet hur ytan ser ut. Är ytan förbehandlad och är det därför man behöver slipa först?

  På deras hemsida står "Ett nylagt obehandlat trägolv som är fabrikshyvlat (ej slipat) bör slipas före behandling. Detta på grund av att vid hyvling av golvet är inte porerna i träet tillräckligt öppna för att tillgodose sig tillräckligt med t ex lut eller olja."

  Om ni anser att golvet är i tillräckligt bra skick kan ni prova att skura några vändor på ett mindre område först och se vad som händer med fibrerna. Att de reser sig litegrann vid såpskurning är fullt normalt men det ska inte vara mer än att man kan slipa bort det för hand med ett fint sandpapper. Om ni är nöjda kan ni fortsätta skura, om inte då är det kanske slipning trots allt.
  Amelie
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.