Till senaste kommentaren

Göra ett fernissat trägolv till skurgolv. Slipa först eller inte?

Vi har ett trägolv på 20 kvm som vi tänkte fixa till, det är antingen et grangolv eller furugolv.. det är lite slitet här och där och har små brännhål från kakelugnen. Golvet är lackat sen många år tillbaka som har släppt här och där. Lacken verkar inte sitta så djupt i träet då vi täckte det med papp och plasttejp när vi målade innedörrar i rummet för lacken släppte där tejpen satt.. vi tänkte slipa golvet med en edge golvslip och sen behandla med linoljesåpa. Gör vi rätt då eller hur ska vi betee oss när vi ska ta oss ann det? Så här ser golvet ut idag

Kommentarer

 • Hej!
  Jag börjar med att ställa frågan; -Vad är det för slutresultat ni är ute efter? Och finns det någon ytterligare anledning till att ni ska slipa golvet utöver att få bort lacken? Fläckar, ojämnheter, stickor etc..
  (Gällande små brännhål från kakelugn är det nog säkrast om ni ser över ert eldskydd runt denna oavsett.)

  Att slipa ett golv påverkar ytskiktet, ofta mer än nödvändigt och lämnar initialt en mjukare och ömtåligare golvyta än vad man har önskat. Det får lite sämre motståndskraft mot hack och liknande yttre påverkan då det lite härdade skyddet som skapats genom år av användning försvunnit.

  Ert golv verkar tunt fernissat snarare än tjockt lackat med tanke på tejp och annat du berättar. Här kan du läsa lite om golvbehandlingar och skillnader. Att fernissan är inte pålagd i ett eller flera tjocka lager tyder på att det mesta kommer gå att få bort även med lite mer skonsamma medel än slipning av hela golvet.

  Har ni testat att skura golvet med en ordentlig skurborste och vad händer med lacken då? Det går även att skura med kallt vatten, linoljesåpa och lite finkornig sand för att göra en mild egen "slipning". Testa på en mindre yta först inan ni ger er på hela golvet. Den kvarliggande sanden sopas upp (det som går, en del försvinner givetvis ner i springor och liknande) och återanvänds till nästa omgång skurning tills ni nått ett resultat ni är nöjda med. Då är det bara att fortsätta med såpskurning i vanlig ordning med enkel våttorkning lite emellanåt.

  Lycka till!
  Amelie
 • Vi vill ju helst inte slipa golvet om vi inte verkligen behöver.. det är några skavanker på golvet här och där men inge allvarligt. Vi hsr väl tänkt att vi vill få bort lacken och såpskura golvet eller köra med linoljevax.. vi vil inte ha någon kulör på golvet heller bara träfärgen planken är i. Det är ju som du nämner att golvet inte verkar ha ett tjockt lager med lack/fernissa.. men vart köper man sån där sand som du pratar om. Just nu är hela golvet täckt av papp då vi håller på att renovera hela rummet och golvet tänkte vi ge oss på sist, men vi får prova att skura golvet med en grovborste och se vad som händer med lacken..

 • Hej,

  Ja, då låter det som om ni bör testa skurning i steg ett. Det kan aldrig skada ett golv och det ger er möjlighet att välja en annan golvbehandling om ni inte blir nöjda eller om ni ångra er och vill olja golvet t.ex.
  Finkornig sand kan du köpa på välsorterade byggvaruhus eller i slöjd/hobbybutiker. Om den är för grov kan det repa golvet snarare än att finslipa det (tänk dig skillnaden på ett grovt sandpapper och ett fint).
  Efter den milda slipningen och när n här nöjda kan ni såpskura några gånger på raken (låt träet och ev blind/tross botten torka upp emellan varven!).
  Här hittar du tips vid såpskurning.

  Lycka till!
  Amelie
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.