Såpskura ett parkettgolv?

Jag har såpskurat mina furugolv i parkett, alltså med lameller, till golvsliparnas stora förfäran. När golven var nyslipade såpskurade jag fem gånger innan jag bar in möblerna igen. Golvet har än så länge inte skadats. Vad säger du, kan jag fortsätta såpskura ett par ggr per år eller bör jag avbryta behandlingen? Vilken mängd såpa använder jag vid rengöring av dessa golv?

Kommentarer

  • Hej Caroline,

    Vi är tyvärr inga experter på parkettgolv men jag kan inte se att linoljesåpa skulle skada det, snarare tvärtom. Det är ett naturligt material som tack vare sin feta olja skyddar och vårdar träets egenskaper.
    Gällande skurborsten har den nog en lite för hård borst för dina golv. Vid skurning reser sig träfibrerna och det skulle jag säga att du vill undvika på ett nyslipat (läs: tunnt och känsligt) parkettgolv. Dessutom är det svårt att skura ett parkettgolv (sammansatt) då fibrerna kan ligga åt olika håll. Ett gediget och tjockt trägolv av kärnvirke tål hårdare tag och behandling. Men tur att det har stått pall för fem gångers såpning!

    Från och med nu rekommenderar jag att du istället våttorkar parketten med 0,5 dl linoljesåpa per 10l kallt vatten för att underhålla din såpbehandling på ett lite skonsammare sätt. Förblöt samt eftertorka alltid enligt instruktion om skurgolv.    Amelie
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.