Roslagsmahogny, underhåll och målning

Hej,
Planerar att bygga en pergola med insynsskydd.
Konstruktionen ska bestå av limträ pelare eller reglar i likvärdig dimension.
Om jag väljer att måla detta med er kimrökssvarta Roslagmahogny, hur svart bli det? Hur lång är torktiden och färgar den av sig? Samt vad är underhållstiden, alltså mellan målningarna ?

Kommentarer

 • Hej Joacim,

  Mitt råd är först och främst att du väntar en säsong med att måla nytt virke för bästa resultat. Träets förmåga att ta till sig tjärblandningen är mindre ju mer kådrikt och färskt det är.

  Hur resultatet blir är helt beroende på hur sugande underlaget är, hur utsatt för väder och vind träet är samt hur många strykningar du gör. En liter räcker till en strykning av en yta på alltifrån 4 till 10 kvadratmeter. För att få det mörkare krävs flera strykningar.

  Gällande spannet mellan strykningar, underhåll, skulle jag säga att de flesta målar en omgång om året de första 2 åren, sedan vartannat år eller mer sällan beroende på vilket slutresultat man vill uppnå.

  En av fördelarna med Roslagsmahogny är att du knappt behöver göra mer än att borsta av ytan vid ommålning. Den är alltså lätt att bättra på och underhålla. Notera att då tjära är en naturprodukt kan kulörerna skifta lite mellan de olika tillverkningarna. Se därför gärna efter att du får tjärfärg av samma batch/tillverkningssats.
  Amelie
 • Hej,

  Jag ska bygga en entrétrappa i ek och funderar på att behandla med roslagsmahogny. Hur påverkas resultatet om ekvirket är enbart sågat eller även hyvlat?
  Både hur väl oljan förhindrar röta och hur ytan upplevs (ser ut och känns).
  Annika
 • Hej Annika,

  Trä är ett levande material oavsett vilken sort du har. Genom att behandla det med Roslagsmahogny  tillförs flera naturliga ämnen som träden själva använder mot angrepp som mögel och rötsvamp.

  Tjärfärg fungerar bra på både ohyvlat och hyvlat trä. På hyvlat trä kan du eventuellt behöva späda med 5-10 % balsamterpentin för att underlätta inträngningen.

  Resultatet och känslan blir - en varm och mjuk klibbfri trapp, med doft av sommar och tjära. Dessutom får du en yta som är naturligt motståndskraftig mot fukt, väder och angrepp.
  Amelie

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.